НОВИНИ

Терористът от Крайстчърч е пътувал из България през ноември

Мъжът, който днес уби 49 души в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия е бил в България в края на миналата година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, вътрешният министър Младен Маринов и шефове на спецслужбите.

bnt avatar logo
от БНТ
23:28, 15.03.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

На 15 ноември той заминава от България за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се уточни целият маршрут на стрелеца.

След спешната среща на спецслужбите при премиера Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че Брентън Тарант е направил две балкански пътувания.

Първото в края на 2016 г. в Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора. А второто - само преди 4 месеца, когато през ноември 2018 г. е бил в България, а след това е заминал за Румъния и Унгария.

Българските служби са във връзка с новозеландските власти, за да бъде продължено разследването на посещението на Тарант у нас.

Междувременно сръбският министър на външните работи Ивица Дачич се разграничи от евентуалните мотиви на нападателя.

Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия: Сърбия не е искала от никого да отмъщава за някакви сръбски жертви където и да било по света. Осъждаме тази злоупотреба, която вреди на Сърбия и нейните интереси. Ще арестуваме всеки, за който подозираме, че има терористични идеи.

Най-голямата организация за правата на мюсюлманите в Съединените щати хвърли частично отговорността за трагедията в Нова Зеландия върху политиката на президента Тръмп.

Нихад Ауад, Национален изпълнителен директор на Съвет за американско-ислямски отношения: По време на Вашето президенство и предизборна кампания ислямофобията рязко нарастна. Нападенията над невинни мюсюлмани, имигранти и джамии скочиха до небето. Държим ви отговорен за нарастващото антиислямси настроения в Съединените щати и Европа.

Президентът Тръмп заяви, че страната му застава до Нова Зеландия с всичко, което може да направи. Тъга, съболезнования и осъждане на насилието дойдоха от цял свят. Мюсюлманите са 1,1 на сто от населението на Нова Зеландия, което е четири милиона и 250 хиляди души.

49 души загинаха и поне 20 бяха ранени в две джамии в Крайстчърч петък, където беше открит огън по богомолците. По оръжието на стрелеца а бяха открити надписи, свързани и с българската история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение в убийство на заподозрения за нападенията в Нова Зеландия
Повдигнаха обвинение в убийство на заподозрения за нападенията в Нова Зеландия
Безплатни прегледи за туберкулоза от понеделник
Безплатни прегледи за туберкулоза от понеделник