COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Тесла" остава на борсата

Компанията "Тесла" няма да бъде сваляна от борсата. Решението е взето на среща на борда на компанията. Преди две седмици в загадъчен туит собственикът на компанията Илон Мъск намекна, че би искал да смени вида собственост на "Тесла".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:12, 25.08.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
Тесла остава на борсата

Подхвърлената от Илон Мъск идея за делистване на "Тесла" от борсата би означавала сделка за 72 млрд. долара. Появи се информация, че инвеститор е готов да изкупи акциите на компанията по 420 долара всяка, и вероятно става дума за саудитски фонд. И ако първоначално акциите на "Тесла" скочиха със 7%, то две седмици след обявената инициатива, те струват с 20 на сто по-евтино.

Още при обявяването на идеята си Илон Мъск беше категоричен, че крайното решение за промяната на вида собственост е в ръцете на акционерите. Според него промяната би намалила натиска върху ръководството на фирмата да защитава действията си и начина на управление пред инвеститорите.

По думите на Мъкс излизането от борсата ще е най-добре за бъдещото развитие на "Тесла", а целта е да се осигури атмосфера, в която фирмата за производство на електрически коли ще разгърне потенциала си.

Отново в Туиътър Мъск написа, че именно акционерите са го убедили, че засега свалянето на "Тесла" от борсата не е вариант. А какво ще е бъдещето на компанията за производство на електромобили, която преживява трудна финансова година и продължава да работи по поредния си модел, ще покаже времето.

Топ 24
Най-четени
Спряха събарянето на емблематична сграда в Бургас
Спряха събарянето на емблематична сграда в Бургас
​Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея
​Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея