Нова електронна система за шофьорските курсове от днес влиза за тестване в няколко областни града в страната. С нея ще се локализира автомобилът на курсиста, като началото и краят на часа ще се дава през телефонно приложение. Това е част от предвидения електронен контрол на часовете за шофиране разработван от Министерството на транспорта.

Как точно ще работи системата - вижте!

Първата стъпка за започване на кормуване по новата система ще бъде регистрация в учебния център на електронен профил, който дава уникален QR код за телефона на курсиста и за инструктора. Преди да започне практиката на пътя системата ще локализира мястото на учебния автомобил.

Красимир Георгиев, автоинструктор Асоциацията за квалификация на автомобилистите: Преди да започнете фактическото кормуване ще се направи едно селфи взаимно с инструктора, с цел да се докаже, че вие сте на едно и също място.
Т.е . аз ще трябва да си пусна телефона и да си направя селфи с вас?
Абсолютно. Нека да го направим. Същото нещо ще трябва да направя и аз.

Началото и краят на шофьорският курс ще се обозначават със снимка, за разлика от досегашното подписване в тефтер. Така ще предотвратяват злоупотреби и вписване на несъществуващи часове. При изпита също ще се въведе електронно отчитане.

Красимир Георгиев, автоинструктор Асоциацията за квалификация на автомобилистите: Специални датчици, които ще отчитат по електронен път нарушенията и грешките на курсиста, на този, който се явява на изпит и накрая, ако това, което е отчела електронната система не съвпадне с това, което е отбелязал изпитващият ще се взима предвид това, което е отчела електронната система.

Системата ще отчита и ако инструкторът помага с педалите на кандидат-шофьора при изпита. Новият вариант на курса предвижда и повече часове за практика на курсиста.

10-11 часа повече кормуване достатъчни ли ще бъдат, за да се подготви един шофьор на пътя?

Красимир Георгиев, автоинструктор Асоциацията за квалификация на автомобилистите:
Ако сега не са достатъчни в 90% от случаите, то сега при повишеният брой в 90% от случаите ще бъдат достатъчни.

Увеличаването на часовете за практика ще вдигнат цената и на курса, но реалната стойност за час кормуване ще си остане същата, обясняват от бранша.


Вижте повече в прякото включване на Боряна Черганова в Сутрешния блок на БНТ