РИОСВ спря два парогенератора в "ТЕЦ Република" в Перник, има и газогенератор, но той в момента е в планов ремонт и затова в града няма топла вода.

Кога ще има топла вода в Перник? От "ТЕЦ-Република" заявиха, че има как да бъде възстановено подаването на топлата вода, но за целта РИОСВ трябва да отмени заповедта си за спирането на двата парогенератора. Тази заповед дойде след проверка за замърсяването на въздуха, която установи използването на непозволен вид гориво. Инспекцията препоръча използването на газогенератор, който да осигури топлата вода. Това обаче няма как да се случи, тъй като тече планов ремонт, който ще продължи месеци.

От Министерството на околната среда и водите не предвиждат отмяна на заповедта, така че ситуацията в Перник най-вероятно ще остане непроменена в следващия месец. Освен хората, които останаха без топла вода в своите домове, с този проблем се сблъскаха и детски градини, и болници.

Студен душ след протести и проверки за качеството на въздуха - жителите на Перник вече четвърти ден затоплят водата си с бързовари.

От "ТЕЦ-Република" не са дали официална информация на здравната инспекция в Перник в какъв срок няма да има топла вода. Според законовите разпоредби, детските градини и болниците са длъжни да имат алтернативен източник на топла вода. Рисковите отделения като хирургиите и педиатриите например са обезпечени с бойлери. Под въпрос остава ситуацията в детските градини, които ще отворят врати на 16 септември. Затова и там от утре започват проверки.

Явор Чаушев - РЗИ: Там, където се установи, че няма вода, съгласно нормативните докумети, ще бъдат издадени и връчени предписания да се осигурят проточни бойлери.

От "ТЕЦ-Република" са категорични, че ремонтът на парогенератора, който не е спрян от еко инспекцията, е планов и не идва като отговор на реакцията на институциите.

Любомир Спасов - изпълнителен директор на "Топлофикация - Перник": В началото на всяка година всяка ТЕЦ или централа като нас депозира в Министерството на енергетиката своята инвестиционна или ремонтна програма. В тази програма ремонтът на парогенератор 3 е залегнат за септември месец.

В същото време хората в Перник продължават да се оплакват от мръсен въздух.

Очаква се до месец да станат ясни резултатите от проверката в "ТЕЦ Република". Още преди дни от прокуратурата заявиха, че ако бъдат установени нарушения, може да се стигне до тежки имуществени санкции.

В момента на територията на "ТЕЦ Република" не работи нищо, не само парогенераторите.