НОВИНИ

Тежка хуманитарна ситуация в Албания

Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Албания се увеличи до 48 души, а на ранените - повече от 790, съобщава Министерството на отбраната. От развалините бяха извадени, живи, 45 души.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:45, 29.11.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Ужасът от преживяното земетресение в Албания продължи и през тази нощ. Над западните части на страната се разрази буря с гръмотевици и проливни валежи, които наводниха временните палаткови лагери в Дуръс и Тумане.

Хората се уплашиха и от поредното разлюляване, малко след един часа през нощта и излязоха навън от страх да не се случи нещо по-лошо. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 3,8.

Италианските и гръцките спасители вече се изтеглиха от най-тежко засегнатите райони на адриатическото крайбрежие, но усилията им продължиха до последно.

Започва обследване на сградите. Цели райони са отцепени, за да няма нови жертви. Много хора искат да вземат вещи от домовете си, но властите се опасяват от нови срутвания.

Хуманитарната ситуация е тежка. Поради струпването на много хора има затруднения с осигуряването на хигиената и извозването на отпадъците.

Добрата новина е, че вече има електрифицирани, отоплени и водонепромокаеми палатки, изградени от италианската спасителна служба. В тях с приоритет ще бъдат настанявани най-нуждаещите се - многодетни семейства и майки с деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Димитър Минков: Танцът е най-късият път към хората
"Отвъд границите": Димитър Минков: Танцът е най-късият път към хората
Туск предава властта на Шарл Мишел
Туск предава властта на Шарл Мишел