НОВИНИ

Тези избори ще са най-скъпият и най-сложният вот досега в България

Днес е ден за размисъл преди местния вот утре. Изтича и крайният срок, в който участниците в изборите трябва да декларират пред Сметната палата даренията, получени по време на кампанията. Досега са обявени близо 1 200 000 лв., а непаричните дарения са за почти 25 хиляди лева. Това ще бъде най-скъпият и най-сложният вот досега в България. Стойността му се изчислява на повече от 70 млн. лв.

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 26.10.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Днес е денят, в който всички граждани, които имат право на избор, могат внимателно да помислят за кого да дадат гласа си без да бъдат агитирани, като на този местен вот кандидатите и искащите да станат кметове на общини наброяват близо 1 200 души, а тези, които искат да бъдат общински съветници, са близо 29 000, но кои са най-достойните да бъдат избрани, това ще решат близо 6,5 млн. българи, които имат право на глас. Важно е да се знае, че на този местен вот право на глас имат живущите с постоянен адрес в конкретната община, като може да се гласува и с настоящ, но само при условие, че той е заявен преди 26 април тази година.

Интересен факт е, че в страната ни има 397 кметства, в които кандидатът за кмет е само един, и въпреки това избори ще има и там, като навсякъде във всички избирателни комисии, изборният ден ще започне в 7 сутринта и ще завърши в 20 часа вечерта. Може да бъде удължен с 1 час в случай, че има опашки и има някакво забавяне, като е важно всички да знаят, че в тъмната стая могат да влязат и да отбележат избора си с хикс или с отметка, но задължително със син химикал. И тази година има опция "не подкрепям никого".

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Пред тях ще бъде откъсната бюлетината за гласуване за всеки отделен вид избор. Хубаво е да видят, че тя се къса от кочана. Член на секционната избирателна комисия поставя печат на едно от квадратчетата на задната част на бюлетината. Избирателят, след като вече се е запознал, знае какво иск ада отбележи в бюлетината - да отбележи своя вот, така че той да е действителен. Задължително обаче, за да може да даде предпочитанието преди това да е гласувано за партия коалиция или местната коалиция. Да проследят, че член на СИК поставя втория печат, след което откъсва отрязъка, тъй като бюлетината без двата печата е недействителна.

Днес е денят за размисъл и каквато и да била агитация е забранена, както и продажбата и покупката на алкохол на някои места. Това се решава по места от общините, като например в Пловдив и във Варна е абсолютно забранено да се купува алкохол в изборния ден, но в Столичната община е забранено това само и единствено в избирателните комисии и в района около тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е още един кандидат за общински съветник в община Несебър
Задържан е още един кандидат за общински съветник в община Несебър
Модно ревю в московското метро
Модно ревю в московското метро