Останките на "Титаник" са в лошо състояние. Особено силно е гниенето на десния борд. Това установи международен екип, който се спусна до най-известния кораб в смета за пръв път от 15 години, пише Би Би Си. "Титаник" се намира на дъното на Атлантическия океан, на дълбочина от 3800 метра.

© БГНЕС

Историкът Паркс Стивънсън казва: "Ваната в банята на капитана е любима снимка на ентусиастите, които изучават кораба. Нея вече я няма. Цялата палуба от тази страна рухва, като гниенето само ще се засилва."

Според Стивънсън, следващият етап от разрухата на "Титаник" ще е сриването на част от покрива на кабините на носа, което ще закрие изгледа към вътрешността на кораба.

Силните океански течения, солената вода и бактерия, която яде метал са трите фактора, които разрушават останките на "Титаник".

Корабът е на океанското дъно от повече от 100 години, като се намира на около 600 километра от бреговете на канадската провинция Нюфаундленд.

Пътническият лайнер, който е бил най-големия кораб от този вид по това време, катастрофира в айсберг. От 2200 пътници и екипаж загиват над 1500.