НОВИНИ

Мeглена Кунева: Няма да има нови буквари за първи клас тази есен

Няма да има нови буквари за първи клас тази есен, тъй като сроковете за отпечатването им са много кратки. Поради тази причина букварът остава старият. Леко забавяне ще има и при учебниците по история за пети клас. Това каза в сутрешния блок министърът на образованието Меглена Кунева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 12.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Новият закон, който влиза в сила от 1 август ще даде повече свобода на учителите и директорите. Стандартът за организацията на дейностите в средното образование дава по-голяма самостоятелност на училищата да организират часовете, междучасията и ваканциите си.

В началната степен от 1-ви до 4-ти клас например ще има възможност първият час да започва в 8:30 ч., а не както досега - максимум в 8 ч. сутринта. Учителите ще решават как да преподадат материала, след като отчетат спецификата на всеки клас.

Директорите ще имат право за обявяват сами до 3 дни грипна ваканция. В техните правомощия ще бъде и дължината на междучасията. Точки ще заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас, каза министър Кунева. Чуйте аргументите й защо това е по-справедливата система за оценяване.

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието: Оценките се развиват, ако преди е било много ясно, защото просто не е била толкова сложна образователната система. Било е много ясно кое е 2, кое е 3, кое е 6. Сега обаче тези нюанси са изключително важни, защото примерно, за да получиш тройка - това е между 20 и 40 точки - импровизирам, не го приемайте буквално. Когато имаш точки, това ти дава възможност да покажеш силните си страни, защото 30 точки са 30 точки и ако някъде другаде си бил по-силен в друг модул от оценката. Комбинирайки тези точки, на детето вече му е помогнато да покаже най-доброто от себе си и с това най-добро да тръгне напред. Така че точковата система е по-справедлива.

Вижте целия разговор с министър Кунева във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не пийте вода от пластмасови бутилки, престояли в кола в горещите дни
Не пийте вода от пластмасови бутилки, престояли в кола в горещите дни
Ангел Кунчев: Има ръст на заболелите от летен вирус
Ангел Кунчев: Има ръст на заболелите от летен вирус