НОВИНИ

Токът няма да поскъпва в близките 7-8 месеца

Догодина предстои пълна либерализация на пазара на електроенергия у нас. Фирми, които вече са на свободния пазар уверяват, че сметките им са паднала с 30-40 процента. Какво ще се случи, когато всички потребители излезем на пазара, ясно ли е вече кога ще се случи това и ще поскъпне ли тока. Енергийният министър Теменужка Петкова откри днес тестово Българската електроенергийна борса и даде някои разяснения за това какво предстои.

bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 11.12.2015
Чете се за: 02:01 мин.
У нас
Ще поскъпне ли токът?

Токът ще поскъпне, но все още не е ясно с колко. Експерти предполагат, че скокът в цената ще бъде между 4 и 5% първите четири години. Опитът на други страни, които са либерализирали пазара, сочи, че преди да се стигне до понижение на цената, се минава през период на увеличение.

Именно за това поскъпване се подготвят енергийното и социалното министерство. С помощта на Европейската комисия те разработват механизми, които да защитят най-уязвимите потребители на ток, които ще усетят най-тежко поскъпването.
Тепърва ще се работи по дефиниция кои абонати са уязвими, с ниски доходи или болшинството от енергийно бедните, които и сега получават помощи за отопление. Ще се работи и по точните мерки как да им се помогне.

Поради това излизането на битовите потребители на свободния пазар, където ще можем да си избираме кой да ни доставя ток, ще се отложи със 7-8 месеца – късното лято, ранната есен на 2016 г.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: – Никой не трябва да се притеснява за шоково поскъпване на цената на еленергията. Ще има междинен период, в който бг потребители ще продължат да плащат своите сметки в тези условия. Този процес ще се случи бавно, постепенно, като всеки един етап, който трябва да извървим, ще бъде много добре анализиран и ще бъдат оценявани всички възможни рискове. Целта на процеса по пълна либерализация е да изберем такъв модел на либерализация, който да защити потребителите, да защити индустрията и в същото време да въведе пазарните условия за развитието на българската електроенергетика.

Клаус Дитер Борхард, главна дирекция “Енергетика” – Европейска комисия: – Ние, от ЕК, разбираме страховете на българските потребители. Видимо, в началото на либерализацията на пазара цените могат да се покачат. Но когато все повече и повече играчи се включат и започнат да търгуват свободно, това ще доведе до понижение на цените. Преходът към либерализиран пазар не е лесен. Понякога дори е болезнен.

Отлага ли се пълната либерализация на пазара в България?

Либерализацията на електроенергийния пазар у нас си върви, а излизането на битовите потребители на борсата е само елемент от този процес. Големите индустриални потребители на ток, както и средният бизнес вече си избират доставчиците. При тях това е факт.

Въпросът е, че все още има неяснота какъв да бъде моделът на пълна либерализация оттук нататък. В помощ на българското енергийно министерство работят и експерти от Световната банка. Именно тази работна група ще начертае план какво да се случи оттук нататък, увери Теменужка Петкова.

Целта на всичко това в крайна сметка е да изпълним евроизискванията по отношение енергийния пазар у нас и да се излезе от досегашния модел, при който се трупа огромен дефицит и дърпа системата надолу.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: – Има натрупан дефицит от 4 млрд., има натрупан тарифен дефицит от около 1,5 млрд. Има един текущ дефицит от около 100 млн. на годишна база, което означава, че този дефицит плавно трябва да бъде ликвидиран и плавно да се отвори пазарът. Как беше досега? Около 14 млрд. електроенергия се продават на свободния пазар, т.е. той съществува като либерализиран, но с това се изчерпват количествата, защото вие отивате в АЕЦ “Козлодуй”, отивате в ТЕЦ 2 купувате и във водните централи. Повече няма. Трябва да отидете при скъпите централи. Не можете да отидете, защото икономически не е целесъобразно. Новият модел променя ситуацията, защото вади всички на пазара постепенно.

Именно пазарът ще балансира цената и отношенията в него. Заради отварянето на енергийната борса Европейската комисия спря наказателната процедура срещу Българския енергиен холдинг за злоупотреба с господстващо положение на пазара на електроенергия на едро.

Ще има ли още положителни развития в следващите месеци – ще видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще получи 8,8 млрд. евро финансиране от регионалния и социалния фонд
България ще получи 8,8 млрд. евро финансиране от регионалния и социалния фонд
Официално беше открит “София Тех Парк”
Официално беше открит “София Тех Парк”