НОВИНИ

Токът за бита може да поскъпне с до 2% от юли

С до 2% ще поскъпне цената на тока за бита от юли. Това предвиждат изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството днес изслуша представители на енергийните фирми и топлофикациите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Николай Минков
17:34, 06.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Планираното ново поскъпване на тока и топлата вода е второ за последните три месеца. Днес в Комисията за енергийно и водно регулиране бяха изслушани представители на доставчиците на ток и на топлофикациите, които останаха недоволни от твърде ниските според тях повишения. Компаниите настояваха за в пъти по-високи цени.

Петър Илиев, изп. директор на Националната електрическа компания: За поредна година продължава кръстосаното субсидиране на топлинната енергия за сметка на електрическата енергия и то толкова сериозно, че гледайки цените на топлинната енергия, те по никакъв начин не стимулират за енергийна ефективност, нито за икономии. Не знам как да обясним в някое село, където нямат пари, че те субсидират топлата вода на софиянци, пловдивчани и т.н., защото реално 1 млн. ползват топлинна енергия, а останалите субсидират тяхното потребление.

Според разчетите на КЕВР цените на парното и топлата вода в страната ще се увеличат средно с 1%. Най-голямо ще бъде увеличението при топлофикациите на въглища - с до 15 но сто ,а в София ще има намаление от 0,8 на сто. Аргументите.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Единствено повишение има в топлофикационните дружества, които работят със суровина въглища, защото тяхната цена се повиши, но всички други чиято цена беше повишена от 1 април ще имат запазени цени.

Окончателно решение за новите цени ще бъде взето от Комисията в края на месеца. Преди това на 13 юни ще бъдат изслушани гражданските организации и бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В отдавна закрито училище в село Сандрово ще се спортува и ще се играят танци
В отдавна закрито училище в село Сандрово ще се спортува и ще се играят танци
Юсеф Загба е третият нападател от терористичния акт в Лондон
Юсеф Загба е третият нападател от терористичния акт в Лондон