НОВИНИ

Тома Биков представи новата си книга „Политически кризи и служебни правителства“

Магистърът по политология и депутат Тома Биков представи новата си книга „Политически кризи и служебни правителства“. Според автора е дошло време за преосмисляне на статута на служебното правителство защото то дава много власт в президентската институция, която има ограничени правомощия.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
06:53, 15.03.2019
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Възможността за съставяне на служебно правителство се въвежда със сегашната Конституция на България. В предишните три - Търновската, Димитровската и Живковската подобни правителства няма. В годините на прехода ролята на служебното правителство е да управлява страната до провеждането на предсрочни парламентарни избори, когато Народното събрание не може да избере редовен кабинет. От 1991 година до днес България е имала пет служебни кабинета - на Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Марин Райков, Георги Близнашки и Огнян Герджиков дошли след обществени и политически кризи.


Иван Стамболов - Сула: Може да бъде икономическа, може да бъде финансова, може да бъде популистки натиск от улицата, но в крайна сметка се оказва политическа криза, която показва невъзможност да се управлява. Тогава парламента е неспособен да излъчи правителства, налага се избирането на нов Парламент и процедурата е точно тази, която е описана през служебния кабинет с всички рискове, които споменава автора. Най-вече, че на теория се създава възможност за президентска република, без парламент.

Тома Биков, автор на книгата "Политически кризи и служебни правителства": 1996 - 1997 година, въпреки че е най-тежката политическа криза, то тя е и финансова, тя е и икономическа, тя е и социална, тя обхваща всички, ако щете тя е и ценностна криза, породи едно национално съглсие, свързано с нашето членство в ЕС и НАТО. Можем да кажем, че тази криза не беше напразна. Тя беше важна и ние успяхме да се възползваме от нея, въпреки, че тя беше най-тежка. На другия полюс е мнението ми за 2013 - 2014. Това беше една криза предизвикана по изкуствен път.

Нено Димов: Всяко нещо има две страни, както много добре казва Стамболов, ние живеем в двоичен свят. Кризите нито ни отнемат, нито ни дават. Ние, бидейки в тях можем да получим или да загубим, най вече от начина, по който самите ние ги изживяваме, по който самите ние ги управляваме и се позиционираме в тях

В книгата Биков разделя служебните правителства на експертни и политически. И ги обединява, като изпълнили задълженията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80% от българите не се наспиват добре
80% от българите не се наспиват добре
Тече трескава подготовка за началото на учебната година в Северна Корея
Тече трескава подготовка за началото на учебната година в Северна Корея