Най-старата и голяма туристическа компания в света "Томас Кук" обяви фалит и предизвика най-голямата кампания по репартриране на хора след Втората световна война. Хиляди клиенти на компанията останаха блокирани по летищата, след като стана ясно, че всички планирани полети на туроператора от снощи са отменени.

Фалитът на "Томас Кук" блокира близо 600 000 клиенти на компанията в различни дестинации по целия свят.

Правителството на Обединеното кралство бе принудено да стартира безпрецедентна операция по наемане на самолети, които да откарат у дома част от около 150 000 засегнати британски граждани.

Изпадането в несъстоятелност на 178-годишния туроператор ще остави около 22 000 души по света без работа, от които 9 000 във Великобритания.

Непосредствeн ефект от фалита на "Томас Кук" преживяват стотици хиляди туристи, които останаха без транспорт. Летището в Палма де Майорка е сред многото по света, където пътници търсеха начини да се приберат у дома.

Британските власти наеха 45 самолета, които днес летят по 64 маршрута. Задействана е "Операция Матерхорн".

Грант Шапс, министър на транспорта на Великобритания: Връщането на 150 000 британци у дома е най-голямата операция по репатриране в мирно време, която познава тази страна.

Съдействие оказват властите в Гърция, където повечето туристи на "Томас Кук" са британци.

Хари Теохарис, министър на туризма на Гърция: В Гърция има около 50 000 души и е задействан план за репатрирането им.

Последният самолет на "Томас Кук" се приземи днес в Манчестър. Персоналът затвори офисите на компанията.

Най-старият туроператор в света управляваше хотели, курорти и авиолинии и обслужваше 19 милиона пътници годишно в 16 страни. Дълг от над 2 милиарда долара принуди компанията да обяви фалит, след като не успя да договори с кредиторите си спасителни средства. Британското правителство е отказало кредит от 250 милиона лири, съобщи Би Би Си.

Германската авиокомпания "Кондор", която е част от "Томас Кук", поиска от правителството мостов кредит и продължава да оперира, въпреки фалита на компанията майка.

У нас има около 2500 туристи, пристигнали с фалиралата авиокомпания "Томас Кук"

У нас има около 2500 туристи, пристигнали с фалиралата авиокомпания "Томас Кук"

По данни на британското посолство в България у нас в момента има около 2500 туристи, които са пристигнали с фалиралата британска авиокомпания "Томас К...