За изминалите избори, числата в бюджета и идеите в политиката - в студиото на "Още от деня" говори вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: Тече комплексен политически анализ. Но изводите се натрапват от само себе си. Тези екипи, които образно казано са си свършили работата, те получиха своята подкрепа, другите - не. Чух от много политици как хората били заблудени овце, защо това не го казвате по време на изборите, а след това? Неведнъж съм имал повод да потвърдя за самия себе си, че колективната мъдрост работи и всеки получава това, което заслужава. Никой на никого не трябва да се сърди. Резултатът е добър. Има увеличаване на броя на общинските съветници, това, че има загубили, включително и в областни градове, демокрацията работи, хората са се произнесли.

Вицепремиерът коментира и думите на Менда Стоянова, че хората са гласували от омраза към ГЕРБ.

Томислав Дончев, вицепремиер: Има ефект на претупване, имаме градоначалници с над 10 години стаж като кметове, каквито и резултати да постигаш, има нормалният ефект на умора, на омръзване и затова политическите организми трябва да правят необходимото да се обновяват. Това не означава, че сме конформисти. Времената се менят, днес ситуацията е по-различна отпреди 10 години.

Според него политическите раздели не са попречили на резултата и въпреки по-добрия резултат не бива да се сравняват резултатите с предишните местни избори.

Томислав Дончев, вицепремиер: Политиката не е само да слушаме какво искат хората и да го правим. Това е много малодушно. Политиката трябва да генерира идеи, да убеждава хората. Безспорно на нас са ни необходими нови идеи. Имаме нови теми - дигитализацията, глобалната икономика е много различна. Време е да се опитаме да бъдем по-амбициозни дори в собствените си очи.

За коалиционното партньорство той каза, че технологията на поддържане на коалиционните отношения е в режим на динамична стабилност.

Томислав Дончев, вицепремиер: Не е сграда с бетонни основи, която няма да мръдне никога. Това изисква непрекъснати усилия да бъде поддържана стабилността. Не съм чул от която и да е партия от малката коалиция виждане, че тяхната политическа траектория, позиция се разминава с това мандатът да бъде довършен. Когато говорим за коалиционни формати, за мен честният формат е когато има изборни резултати, да се направи преглед на това какви са коалиционните възможности - дали е възможно да се управлява заедно. Трябва да се работи с партньори, с които има поне минимум от теми, по които да има съгласие.

За дискусията за изборното законодателство вицепремиерът каза, че българският съд трябва да се произнесе, но според него е лоша практика изборният кодекс да се променя непосредствено преди и непосредствено след избори.

Томислав Дончев, вицепремиер: За мен основната тема е подготвеност, компетентност на изборните администрации. Тук има потенциал за много по-сериозна дискусия, включително и за промени, защо не дори на най-ниското ниво - на ниво секционна избирателна комисия. Става дума за хората, които участват в тази комисия, да са го правили и преди. Не трябва да губим тези хора. Стои темата машинно/електронно гласуване. Появява се и нова тема - електронно преброяване на резултатите. Хубавото е, че до следващите избори има година и половина.

Вицепремиерът каза, че в следващите години в България ще се появи голям автомобилен производител.

Томислав Дончев, вицепремиер: България разполага с добри терени, с отлични макропоказатели, покрай преговорите с "Фолксваген" придобихме много опит.

Вижте целия разговор с Томислав Дончев във видеото