НОВИНИ

Томислав Дончев: България не е плавателен съд, за да си сменя курса

При визитата ни в Русия настоявахме за диалог, дори само това е добър резултат. Даде се посока в редица сфери - сигурност, антитероризъм, образование, туризъм, икономика, стокообмен и енергетика. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 01.06.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

По думите му при разговорите не може да се очаква премиер и президент да изчисляват обеми газ, милиарди кубически метри, да резервират капацитети и да чертаят трасета.

Томислав Дончев: Това са принципни политически разговори. Оттук нататък има да се свърши наистина много работа. И то не само в посока изчистване на всички детайли, с представители на "Газпром" например, когато говорим за газа. Тук има да се изчистят редица неща, включително и с Европейската комисия, защото противно на повърхностните разговори, темата не е само къде ще върви тръбата".

Според вицепремиера на срещата са изчистени някои от политическите въпроси, предстоят да се изчистят въпроси от техническо и икономическо естество. Изразената позиция, че в континенталната си част е добре газопроводът да минава през България е много добро начало.

Томислав Дончев: На първо място - абсолютно е сигурна доставката на газ. Второ - достъп до газ на добра цена. И на трето място - да си съхраним и да развием ролята си на държава, която транзитира и търгува с газ. Това означава допълнителни икономически ползи, геостратегическо предимство. Когато стоиш на газовата карта на Европа, тогава тази държава е от друга категория.

По думите му за разлика от Южен поток, тук нещата трябва да бъдат адекватно фондирани от законова гледна точка, за да не се налага след 2-3 години да се получава натиск. Трябва да се свърши много техническа работа. Няма нито една причина да се бави инфраструктурният напредък, коментира Дончев.

За проекта АЕЦ "Белене" Дончев заяви, че трябва да бъде реализиран на пазарен принцип и да е съобразен с бъдещата консумация на електроенергия в България и на Балканите като цяло. Икономическият риск пък да бъде поделен с частен инвеститор. Според него има разбиране от руската страна за този подход.

България не е плавателен съд, за да си сменя курса. Тя не може да си сменя нито географското положение, нито принадлежността си в съюзите, в които е. Това не означава, че не можем да търгуваме, да правим бизнес с други държави, каза още Томислав Дончев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ - Григор Димитров срещу Фернандо Вердаско
Гледайте по БНТ - Григор Димитров срещу Фернандо Вердаско
​Предпазлив оптимизъм за среща между лидерите на САЩ и Северна Корея
​Предпазлив оптимизъм за среща между лидерите на САЩ и Северна Корея