COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ТОП 5: Районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България

Трифон Зарезан е един от най-чаканите празници от земеделските производители в Пиринския край. Дни преди празника в рубриката ТОП 5 Ви попитахме кои са районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България. Ето как ги подредиха зрителите на БНТ 2.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
17:00, 28.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На 4-та и 5-а позиция се нареждат Сандански и Кресна. В тези райони най-популярни са мелнишките сортове. През последните години обаче местните производители все повече призвеждат вино и от широконавлезлите мерло и каберне. В Кресна се радват и на друг местен сорт – керацуда, от който се прави прочутото бяло вино.

На 2-ро и 3-то място сте поставили село Илинденци в община Струмяни и санданското село Хърсово. Мнозина наричат Илинденци "Раят на керацудата". Легенда разказва, че с вино от този сорт някога местна мома - Кераца, излекувала тракийски цар.

В Илинденци са категорични, че за да се усети истинският вкус на керацудата, виното трябва да се пие на място - от самата бъчва."

Хърсово пък е популярно с това,че над 70% от лозовите му масиви са засадени със стария сорт "Широка мелнишка". В околностите му през последните години са изградени няколко винарни.

На първо място е Мелник.

"Какви сортове се произвежда мелнишкото вино?

Василка Шампова: "Ами тези сортове, старите сортове. Значи в избите те отлежават тука на постоянна температура."

Местните казват, че превъзходният вкус на виното се дължи както на многото слънчеви дни в региона, така и на пясъчните мелове.

Ценителите на хубавото вино могат да посетят Мелник на 10-и и 11-и февруари, когато малкият град за седми път ще бъде домакин на винения фестивал "Златен грозд".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Доналд Тръмп - една година “огън и ярост”
Доналд Тръмп - една година “огън и ярост”