НОВИНИ

​Топлата вода и парното може да поскъпнат със 7% от 1 юли

Топлата вода и парното може да поскъпват със 7% от 1 юли. Очакват се и по-високи цени на тока. Точно с колко ще стане ясно на 1 юли, когато влизат в сила новите цени на природния газ за третото тримесечие на тази година.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
15:19, 25.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От "Булгаргаз" искат увеличение на цените на газа през следващите 3 месеца с 18%. Разчетите на експертите от Комисията за енергийно и водно регулиране обаче показват, че скокът може да бъде с около 11 на сто. Аргументите на директора на "Булгаргаз" за поисканото повишение са, че цените на суровия петрол и петролните деривати на международния пазар са високи, курсът на долара се покачва, а в много европейски страни като Германия, Австрия, Италия цената на газа е доста по-висока от тази у нас.

Николай Павлов - изп. директор на "Булгаргаз" ЕАД: В сравнение с нашата цена, всички са с 20% отгоре. В Австрия 1000 куб. метра газ се търгуват за 277,70 долара.

От регулатора заявиха, че следят котировките на петрола и комисията ще направи всичко възможно да защити обществения интерес и да не се стига до сериозно увеличение на цената на парното и топлата вода. Очакваното поскъпване е със 7 на сто.

Иван Иванов - председател на КЕВР: В общи линии в този диапазон ще бъде средното повишение на цената. Разбира се, в зависимост от параметрите и технологиите на отделните топлофикационни дружества, които работят на когенерация, може да има някакви различия в цената на този диапазон.

Макар и в по-малка степен поскъпване ще има и при тока за бита - с над 2%. Окончателните цени на природния газ за третото тримесечие на тази година ще станат ясни на 29 юни на закрито заседание на КЕВР. А на 1 юли регулаторът ще обяви точно колко ще бъде поскъпването на топлото и електроенергията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев поздрави Ердоган по повод преизбирането му за президент
Румен Радев поздрави Ердоган по повод преизбирането му за президент
Читалището в Кюстендил обяви артистичен конкурс за творческа стипендия
Читалището в Кюстендил обяви артистичен конкурс за творческа стипендия