НОВИНИ

Топлите води около израелска ТЕЦ привлякоха десетки акули

В тюркоазените средиземноморски води около ТЕЦ в северния израелски град Хадера кръжат необичайни, но и опасни сенки. Десетки акули се събират в района на съоръжението. Предполага се, че те са привлечени от топлината, отделяна от централата.

bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 02.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

През последните 50 години популациите на акулите в Средиземно море са намалели с близо 90 процента. Прекомерният риболов и липсата на законови мерки срещу него са причините за тази печална статистика. Затова и гледката на толкова много от морските хищници във водите край израелската топлоцентрала е толкова необичайно.

Авиад Шайнин - Институт за проучване "Морис Каан": Този феномен е изключително рядък. Още не можем да кажем със сигурност защо топлата вода привлича акулите.

Според експерти топлата вода стимулира метаболизма им, подобрява дишането и облекчава бременноста на женските.

Авиад Шайнин - Институт за проучване "Морис Каан": Проблемът е, че тази миграция на акули е неестествена. През зимата те трябва да отплуват от тези води, а всъщност, заради човешката намеса им се създават изкуствени условия за живот.

Общинският съвет в град Хадера, заедно с Института за опазване на природата в Израел, обмислят да построят наблюдателен център в района до ТЕЦ-а. Според Шайнин, изучаването на акулите на това нетипично място ще създаде по-точна представа за това какво ще се случи при затопляне на водите до подобни стойности в други райони по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Велчев: Държава, в която институциите воюват помежду си, е слаба
Красимир Велчев: Държава, в която институциите воюват помежду си, е слаба
Европейско дърво на годината: ​300-годишен дъб е представителят ни в конкурса
"Европейско дърво на годината": ​300-годишен дъб е представителят ни в конкурса