НОВИНИ

Тормозът от ало измамниците влошава здравословното състояние на възрастните

Едва ли, си даваме сметка, че дори и да са неуспешни телефонните измами, подобни обаждания могат да повлияят сериозно на здравословното състояние на хората. Тормозът, който се налага върху възрастни хора повишава предпоставките за инсулт и инфаркт, напомнят лекари.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов Сашка Пушкова
20:24, 07.08.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Ловки, хитри и още по-внимателни. Такива са телефонните измамници. От няколко години те не спират и не се отказват. Дори, когато не успеят да подлъжат хората да им дадат парите си, те все пак успяват в едно - стресират ги.

Д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар:
Първата реакция, пак е, човек пак е под силен стрес. То в момента може да не му се отрази. Но във времето рано или късно води до чисто физиологична реакция. Рязко покачване на кръвното, ускорен пулс, изпотяване. Това са хора, възрастни с лабилна психика. Лабилна нервна система.

Най-често жертвите на телефонните измамници са възрастни самотни жени. Заедно с огорчението, че са измамени, жертвите често се ядосват за това, че са попаднали в капан и са ги излъгали.

Стефанка Ненова:
Действително нещо тука, като че ли на човек му става нещо неприятно. Унизен е. Защо си мислят, че непременно ние ще се хванем на номерата им.

Според доктор Миндов здравословните последици от обажданията на телефонните измамници могат да доведат и до фатален край.

Д-р Георги Миндов, лекар:
Ускореният пулс също може да доведе до инфаркт - директно. Тоест самата новина, още преди да се опомни, може да се строполи и да падне. След подобен инцидент, особено след като се разбира, че всъщност са били излъгани. Една от моите пациентки така загина преди 2 или 3 години.

Сюжетите на телефонните измами са най-различни.Здравословни проблеми, кредити, обири, катастрофи. Лекарите предупреждават възрастните, да са по-спокойни и когато получат телефонно обаждане да запазят самообладание и да сигнализират полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна 7-мото издание на културния фестивал София диша
Започна 7-мото издание на културния фестивал "София диша"
Московското метро - една от най-сложните транспортни системи в света
Московското метро - една от най-сложните транспортни системи в света