НОВИНИ

Тойота изтегля 1,6 милиона коли по света заради проблемни въздушни възглавници

Тойота изтегля над милион и 600 хиляди коли в света поради проблем с въздушните възглавници. Това е нов удар за компанията, която от септември вече два пъти изтегля значителен брой автомобили.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:25, 01.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

При над един милион коли на Тойота се налага смяна на въздушните възглавници поради риск от късо съединение, което да повреди цялата система. Европа е особено засегната с близо 950 хиляди бройки от моделите Авензис и Корола.

Неблагоприятният сценарий е да се включи сигналната лампа и да се дезактивират както въздушните възглавници, така и механизмите, които блокират предпазните колани при силен удар. Има и вероятност тези системи да се задействат поради непредпазливост, а това създава предпоставки за нараняване или катастрофа.

;

При други 600 000 коли на Тойота, засегнати и от предишни изтегляния, пък се налага монтиране на нов агрегат за надуване на въздушната възглавница от страната на пътника. При сегашния апарат има риск от неправилно разгръщане при произшествие.

Проблемните коли само в Европа са 255 хиляди. Във всички са инсталирани въздушни възглавници на японската компания Таката. Тя фалира в средата на миналата година. Дефектната ѝ продукция причини смъртта на около 20 души по света и доведе до изтеглянето на стотици милиони коли на различни компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева присъства на откриването на паметна плоча на Йордан Соколов
Цвета Караянчева присъства на откриването на паметна плоча на Йордан Соколов
Съдът остави в ареста Викторио Александров, обвинен за двойното убийство в София
Съдът остави в ареста Викторио Александров, обвинен за двойното убийство в София