НОВИНИ

Традициите на Сирни заговезни оживяха край Русе

Малки и големи гониха злите сили с маски и прескачаха огъня за здраве в двора на хижа „Здравец”. В християнския свят днешният ден е свързан с искане и даване на прошка. След това започва и Великият пост, с който хората се пречистват и подготвят за едно ново начало.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
19:34, 18.02.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Проф. д-р Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе: Ето виждате огъня, хамкането на халва, сирене в миналото. Пределното ядене, което имаме, изобилието на трапезата. Срещата с роднини и то от съвсем близки родствени връзки. Всичко това ни дава и силата да преодолеем изпитанията, които следват, за да може всички заедно да влезем в новия свят.

39-годишният Станислав Стефанов е чувал за обичаите, свързани с днешния ден предимно от разказите на баба си, но преди 3 години решава спонтанно да ги пресъздаде в двора на хижа „Здравец”, за която отговаря.

Станислав Стефанов, хижар: Организацията е съвсем лесна. Всички клони и храсти, които сме ги чистили, се натрупват на един огън, каквато е и традицията, а не както в днешно време се горят камари с гуми, което е крайни неприятно и трови въздуха.

С всяка година интересът расте и днес мястото се изпълни с малки и големи, които възраждат традициите. Александрина и Виктория дори вече знаят и защо се носят маски на днешния ден. За да се прогонят злите духове. А желаещи да прескочат огъня не липсваха до късно вечерта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Белица обсъждаха развитието на малките планински общини
В Белица обсъждаха развитието на малките планински общини
52-годишен мъж е починал на ски пистата край Разлог
52-годишен мъж е починал на ски пистата край Разлог