НОВИНИ

Трафикът на мигранти за Западна Европа

На 27-ми август миналата година шокиращи кадри обиколиха света: 71 задушили се бежанци в изоставен камион на магистрала в Австрия - мъже, жени, деца. Една година след трагедията вече знаем повече за бандата каналджии с българско участие. Александър Андреев разказва подробности от едно журналистическо разследване на германски медии.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
12:05, 28.08.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Йълмаз А., който има български паспорт и е карал друг камион на каналджиите, обяснява в първо интервю пред медиите, че бизнесът е много привлекателен, понеже се изкарват 1000 евро за 24 часа. „Ако някой се откаже или го хванат", казва той, „тогава шефовете се обаждат в България и поръчват петима или десетима нови шофьори. Всеки ден идват по 5-6 нови, които искат тази работа. Хора от Лом, Монтана или Козлодуй, които нямат пари и живеят в бедност."

Разследване на NDR, WDR и "Зюддойче цайтунг" разкрива още подробности за каналджийската мрежа. Бандата е организирала над 30 курса към Европа. Споменатият Йълмаз А. признава, че дори няма шофьорска книжка, защото в България се изисква завършен осми клас. Въпреки това той е карал хладилен камион с 81 души, спрян от германската полиция. Бежанците в него са оцелели само благодарение на това, че един от тях е успял да пробие дупка в покрива на камиона. В момента Йълмъз излежава четиригодишна присъда в затвора в Бауцен - за организиран трафик на чужденци.

Хората в камиона на Йълмъз оцелели - за разлика от нещастниците в другия камион-ковчег. Предполагаемият шофьор на този камион Ивайло С. е от България, трима от неговите предполагаеми съучастници също са български граждани, а четвъртият е афганистанец. Следователите твърдят, че бандата е търсела бързи печалби и е използвала големия бежански приток през миналата година, като животът на хората оставал едва на втори план. Иълмъз А., е дал обширни показания за каналджийската мрежа. В момента шестима души, включително и Ивайло С. са в предварителния арест в Унгария. Според следователите, те се организирали и курса със задушените 71 бежанци, открити в Австрия. Унгарската прокуратура води разследването и през есента се очаква да повдигне обвинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български ученици със стипендии за космически лагер
Български ученици със стипендии за космически лагер
Репортерски поглед: Оцеляване на културните ценности
Репортерски поглед: Оцеляване на културните ценности