НОВИНИ

Трагичен инцидент в Пирин: Двама сноубордисти загинаха при падане на лавина

Трагичен инцидент в Пирин беляза деня. Двама души загинаха, след като ги затрупа лавина. Инцидентът стана днес преди обяд в опасните улеи в планината над Банско. Преди минути приключи успешно тежка спасителна операция по издирването на петима 15-годишни младежи от Сърбия и Русия, тръгнали да се спускат извън обозначените места.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:02, 11.01.2019
5640
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Група от четирима сноубордисти излизат по обяд извън маркираните писти и трасета, влизат в улеите под вр. Тодорка и започват да се спускат в опасната Бъндеришка долина и предизвикват лавина. Двамата, които успяват да се измъкнат от падналата огромна снежна маса подават сигнал в Планинската служба за затрупани двама мъже от огромната 500 метрова лавина.

Ивайло Валеов, ППС Банско: Дадоха ни GPS координати и ние веднага се запътихме за мястото на инцидента= Бързо стигнахме, сравнително бързо - с моторни шейни.

Само за десетина минути планинските спасители успели да стигнат до лавината. Кучетата Зак и Норд помогнали да бъдат открити телата на сноубордистите.

;

В момента да се кара извън пистите е изключително опасно, предупреждават за пореден път спасители.

Ивайло Валеов, ПСС Банско: Снегът е преместен от вятър в улеите. След като се премести, си променя структурата и вече става много по нестабилен, и вече за това всичките улеи в момента са много лавиноопасни.
Атанас Уков, ПСС Банско: За съжаление има много хора, които продължават да карат извън пистите. „Фрийрайдът“ напоследък стана доста модерен спорт и това дава своите негативни резултати.

Скиори и сноубордисти признаха, че излизат извън пистите да карат.

Всяка година в планинските улеи над Банско загиват хора от лавини. В двете долини Дамянишка и Бъндеришка се провеждат най-малко по 20 спасителни акции на сезон.

;

Двама мъже от София на окорло 30-годишна възраст са загиналите сноубордисти при падане на лавина над Банско. Четирима сноубордисти преди обяд са се отправили извън очертаните писти и са се спуснали по един от улеите под връх Тодорка. Те са били много добре екипирани и подготвени, но са предизвикали лавина.

;

Това е първата голяма лавина за сезона. В момента в Пирин след снеговалежа последните дни е изключително опасно.

;

Загиналите са имали еърбеци, които са се отворили.

Атанас Уков, ППС Банско: Момчетата бяха изключително добре оборудвани, факт е че лавината им е свалила ербеците надути от гърбовете, разкъсала е презрамките и намерихме ербеците далече от телата, не са успели да ги спасят, това не е панацея.
;

Петимата младежи от Сърбия и Русия излезли извън пистите и са се изгубили в един от улеите край Дамянишка поляна по-рано днес. Акцията по издирването им продължи около два часа, като те бяха открити в добро здраве, но леко уплашени и измръзнали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент пуска мобилно приложение „Citizens’ App“
Европейският парламент пуска мобилно приложение „Citizens’ App“
Втори ден от посещението на Ангела Меркел в Гърция
Втори ден от посещението на Ангела Меркел в Гърция