НОВИНИ

Транспортен ад в Париж заради стачка и протести срещу трудовата реформа

Транспортен ад в Париж, стачки и ден на мобилизация в цяла Франция срещу плановете на правителство да направи по-гъвкав трудовия кодекс. Начело на протеста са младежите, които се притесняват от бъдещето си, след като завършат училище или университет. В няколко гарада се стигна до сблъсъци между демонстранти и силите на реда. В източната част на Париж протестиращи с качулки и маски прекъснаха мирна студентска демонстрация, хвърляха бомбички с боя по банки и магазини, и разбиваха автомобили с бухалки. Десетина души са арестувани.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:07, 31.03.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В Париж днес е трудно и за местните, и за туристите. Работят две трети от линиите на метрото, половината от жепе връзките с предградията, отменени са една пета от полетите на Орли, на Роаси има закъснения, затворена е Айфеловата кула, включват се и заети в болници, в пощите, в медиите. Стачките са за повишаване на заплатите и част от поредния национален протест срещу промените в трудовото законодателство. В него освен синдикати начело са и гимназистите и студентите, разтревожени за бъдещето си.

Матийо, ученик: Законът е абсурден, при това е създаден от социалисти. Преди три години хората гласуваха за тях, днес правим блокада, защото това е десен закон в услуга на работодателите.

Под натиска на протестите преди дни правителството премахна някои най-спорни клаузи като орязване на компенсациите при незаконно уволнение и правото на малки и средни компании да налагат гъвкаво работно време. Съдии пък ще могат за разследват дали мултинационални фирми фалшифицират финансови трудности във френсикте си клонове, за да изхвърлят работници.

Мириам Ел Комри, министър на труда: Важно е да ни чуете. От 30 години имаме висока безработица.

С реформата правителството цели да направи френската икономика по-конкурентна, но за хората на наемния труд резултатът е по-лесни уволнения и обслужване на чуждите монополи. Против са и мнозина от левицата в социалистическата партия, което подрива вътрешната подкрепа за президента Оланд и премиера Валс преди битката за Елидсейския дворец догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-високи заплати за висшите магистрати
По-високи заплати за висшите магистрати
Възрастни свалят стреса с оцветяване на книжки
Възрастни свалят стреса с оцветяване на книжки