НОВИНИ

Транспортът и екологията са приоритетите в бюджета на София за 2018 г.

Ремонти на улици и булеварди, по-добър градски транспорт и по-чист въздух са приоритетите в бюджета на Столичната община за следващата година, който беше представен днес в Правец от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместник-кмета по финанси Дончо Барбалов. През 2018-а бюджетът на София ще бъде със 105 милиона повече спрямо изминалата 2017-а, като общата му стойност надхвърля 1,430 милиарда лева. Повечето средства в общинската хазна не означава по-високи данъци и такси, успокоиха от Столичната община.

БНТ2-София
от БНТ2-София Яна Тодорова
19:47, 18.12.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Бюджетът на София е с над 100 милиона повече спрямо 2017-а година заради по-добрата събираемост на местните данъци и такси и привличането на европейски средства.


103 милиона лева ще бъдат отделени догодина само за ремонти на улици и булеварди в София. Един от най-важните проекти продължава да бъде изграждането на третия лъч на метрото. Значими обекти ще бъдат и ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков", които трябва да бъдат реконструирани. Над 37 милиона ще бъдат вложени в обновяването на трамвайните трасета. Градският транспорт ще се подобри и с 162 нови автобусa.

Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта: С тези нови машини всички линии , които носят основния пътникопоток ще бъдат покрити с нови превозни средства, което ще подобри качеството на пътуване. Всички автобуси, които закупуваме са газови, повече не планиране купуване на дизелови.

Така се очаква да се повиши качеството на въздуха в София. За разрешаването на проблема със замърсяванията кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала съдействие и от екоминистерството.

Йорданка Фандъкова – кмет на София: Ще използваме възможността съгласно действащото законодателство да ограничим отпадъчните материали за битово отопление.

Образованието също е сред приоритетите на Столичната община. 24 детски градини и училища ще бъдат модернизирани през следващата година в Красна поляна, Надежда, Връбница и Илинден. Продължава и изграждането на нови детски заведения.


В началото на следващата година предстои публично обсъждане на проектобюджета. На 12 януари трябва да бъде внесен за разглеждане от комисиите в общината, след което ще бъде гласуван от Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей: Лондон ще спази датата за напускане на ЕС
Тереза Мей: Лондон ще спази датата за напускане на ЕС
Александър Сиди: БПЦ пое подадената от Македонската църква ръка
Александър Сиди: БПЦ пое подадената от Македонската църква ръка