НОВИНИ

България е домакин на летателна тренировка със самолети "Спартан"

В учението участваха екипажи от военновъздушните сили на България, Италия, Литва и Румъния, както и военнослужещи от 68-а бригада Специални сили, Военноморските сили и медици от ВМА. Летателната тренировка е част от официалния календар на Българското европредседателство.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:24, 07.06.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Преди да стъпят на полосата екипажите внимателно обмислят всеки детайл от мисията - запознават се с маршрута, метеорологичните условия и поставените задачи. Един от първите „Спартани“, готови за полет, е на румънските ВВС.

майор Пламен Дончев: Днес мисията е да изпълнят маршрут на малка височина и да изпълнят тактическо кацане на летище Чешнегирово.
майор Ромео Гърс, пилот: Това е много добра възможност да споделим нашия опит и да научим нещо ново от останалите пилоти. Подготовката беше на много добро ниво. Днес ще бъде първият ми полет в България.


;

По време на бойни действия екипажът трябва да внимава най-много за претоварване на самолета, за вражески изтребители и ракети на противовъздушната отбрана. Машината може да доставя всички типове военни товари, като ги спуска с парашути от малка височина и дори при бръснещ полет.

майор Ромео Гърс, пилот: За мен това е най-добрият самолет на света. Той е тактически самолет. Най-често го използваме при операции със специалните сили, транспортираме техника, оказваме и медицинска помощ.
;

Целта на това обучение е екипажите да достигнат ниво на една оперативна съвместимост така че да могат да изпълняват съвместно задачи във враждебна среда.

Данните от тренировъчните полети ще бъдат събрани и анализирани. След това ще бъдат публикувани и разпратени до всички страни, които използват този тип самолет.

;

„Спартаните“ вече са готови за полет. Военните асове ще прекарат в небето повече от час, за да изпробват възможностите на машината.

По време на учението пилотите изпълниха транспортни задачи, полети на малка височина, както и десант на парашутисти.

Румен Кондев, началник на инспекция „Безопасност на полетите“ в Командване на ВВС: Майсторството на управлението на тези самолети е именно в това с тези ограничения да може скрито самолета да достави товара или парашутистите на определеното място.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас е най-добрият град за живеене за 2017
Бургас е най-добрият град за живеене за 2017
Британският върховен съд не се произнесе за абортите в Северна Ирландия
Британският върховен съд не се произнесе за абортите в Северна Ирландия