НОВИНИ

Треска за "Оскар"-и: Холивуд е готов за 91-та церемония на престижните награди

Броени часове ни делят от най-бляскавата и най-очакваната вечер за любителите на киното - раздаването на наградите "Оскар". Холивуд е готов за 91-та церемония по раздаването на отличията, която за първи път ще е без водещ.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:21, 24.02.2019
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Осем - толкова са тазгодишните претенденти за "Оскар" за най-добър филм. Интересното е, че според киритици и публика, почти всички имат шансове. Според две големи букмейкърски къщи обаче, фаворитът е "Рома" - черно-бялата биографична лента на мексиканеца Алфонсо Куарон.

Филмът е с още 3 номинации - най-добър режисьор, най-добър чуждоезичен филм и операторско майсторство. Два музикални филма спечелиха безспорно сърцата на киноманите.

;

Брилянтното превъплъщение на Рами Малек в в образа на легендарния Фреди Меркюри вече му донесе редица отличия. Очакванията са, че ще получи и "Оскар" за най-добър актьор. Другите номинирани са Брадли Купър за "Роди се звезда", Уилям Дефо за "Вратата на вечността", Виго Мортенсен за "Зелената книга" и Крисчън Бейл за "Вице". Останалите претенденти за най-добър филм са: "Зелената книга", "Фаворитката", "Черната пантера", "Черен в клана" и "Вице".

С особен интерес се следи категорията за най-добра поддържаща роля. Сред актрисите с най-големи шансове се предполага, че са Ейми Адамс за участието си във "Вице" и дамите от "Фаворитката" - Ема Стоун и Рейчъл Вайс. Сред актьорите очакванията са наградата да отнесе Махершала Али за ролята му в "Зелената книга". Не по-малко оспорвана е битката за най-добър режисьор, като там букмейкърите дават най-големи шансове на Алфонсо Куарон за "Рома" и Йоргос Лантимос за "Фаворитката".

;

"Роди се звезда" - любовната история е забъркана от Брадли Купър, който участва и режисира лентата и от певицата Лейди Гага. За нея първата ѝ сериозна филмова роля се превърна и в номинация за "Оскар" за най-добра женска роля.

Заедно с нея за наградата в категорията ще се борят още - Глен Клоуз за "Съпругата", Оливия Колман за "Фаворитката", Мелиса Маккарти за "Можете ли да ми простите" и Ялица Апарисио за "Рома". За фаворит е смятана Клоуз, която има най-много номинации за "Оскар" в кариерата си, но нито една статуетка. Другият музикален филм, завладял света е "Бохемска рапсодия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сдружение във Варна помага на хората с увреждания
Сдружение във Варна помага на хората с увреждания
Кризата във Венецуела: Сблъсъци между военни и граждани по границата
Кризата във Венецуела: Сблъсъци между военни и граждани по границата