НОВИНИ

Открит ли е гробът на Александър Македонски?

Една публична фигура в Северна Македония каза тези дни, че знае къде се намира гробът на Александър Македонски. Но че ако посочи явно местоположението му, ще избухне трета световна война.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
12:57, 04.01.2020
Чете се за: 02:11 мин.
Истории
открит гробът александър македонски

С всичките ѝ последици, разбира се, за глобалния мир и сигурност. Общочовешки трус, хуманитарен и културен земен катаклизъм, от който бягане няма. И че разкритието на гроба на великия пълководец по своята научна и цивилизационна стойност щяло да се равнява - нито повече, нито по-малко, на откритието за гроба на Исус Христос.

Човекът, който отправи тази закана към човечеството, се нарича Паско Кузман. Той е археолог, някога беше директор на Музея в Охрид, после, когато Никола Груевски стана премиер, го изтегли в Скопие и го направи шеф на Дирекцията за културно и историческо наследство. Дългокосият и на пръв поглед брадат и немит Паско вървеше из столицата на Северна Македония като някакъв пророк, който по-скоро приличаше на лунатик. На ръцете си носеше четири часовника, настроени на времето в различни столици на света. Близостта му до Груевски му даде възможност да му внуши и да повярва в античния характер на днешните македонци.

Цялата тази програма, наречена „Скопие 2014“, бе резултат от тъкмо тези внушения на Паско към премиера, който, както е известно, си нямаше понятие и интерес към историята. Но приказките за някакво антично величие, за пряка връзка между македонците на Александър и неговата фамилия с днешните граждани на Република Македония блазнеше самолюбието на Груевски, който прегърна идеите на Паско от Охрид.

И „антиквизацията“ тръгна, паметниците на Александър и неговите войни, на баща му Филип и майка му Олимпия „украсиха“ центъра на Скопие от двете страни на Вардар. Улици бяха преименувани на хора от семейството на Великия Александър, летището в столицата получи името си „Александър Македонски“, магистралата, свързваща границата със Сърбия на север до границата с Гърция на юг също бе наречена на името на Завоевателя. Да не говорим за финансовото изражение на цялата тази операция, но за това си има финансови органи, които да проверят целесъобразността на разходите. Паско Кузман стана идеолог и на подреждането на новия Археологически музей, чиято нова сграда на левия бряг на Вардар е основна в цялата антична конструкция от проекта „Скопие 2014“ .

Това бяха звездните години на археолога от Охрид. До момента, в който полицията го задържа. Това също беше трус, най-малкото заради въпроса "Как така полицията си позволява да пипа толкова близък до премиера Груевски човек?".

Та, Груевски управляваше държавата автократично, всичко минаваше през него, полицията и правосъдието му бяха верни и послушни, как така? Оказа се, че Паско не е бил толкова безкористен при търсенето и разкриването на нови археологически обекти на територията на страната. Той бе обвинен и осъден на три години затвор за това, че е дал възможност на двама иманяри да копаят на места, които уж са били строго забранени за това. И Паско Кузман изгоря. Въпреки близостта си с Груевски, въпреки ролята си за „антиквизацията“, въпреки „заслугите“ си за вдъхване на антично самочувствие у днешните македонци. Е, после и Груевски падна, а още по-късно избяга като последен страхливец в Будапеща.

Впрочем, Паско си има своя теория за това, че гробът на Александър Македонски се намира на територията на днешна Северна Македония. И я развива със същата упоритост, с която внушаваше генетичната връзка между Завоевателя и днешните наши братовчеди оттатък.

Но като гледам, той е направил изявлението си за „третата световна война“, която може да избухне, в една от кръчмите в родния си град Охрид, на маса в някакво кафене, под щедрото зимно слънце край красивото езеро.

И какво? Търси някакъв реванш за прекараните години в затвора ли? Или иска отново да стане център на внимание - местно, балканско и световно, заплашвайки, че държи ключа към глобалния мир?

Я стига. Същият този Паско Кузман, като местен археолог преди години в момент на искреност пред приятели беше казал, че в Охрид, „където и да копне наоколо, все българско излиза“. Но запленен от мита за гроба и наследството на Александър, не можел да го приеме.

Така че, спокойно, трета световна война и да има някога, тя няма да започне от Охрид. Нито от Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО прекратява тренировъчните мисии в Ирак
НАТО прекратява тренировъчните мисии в Ирак
МВР: Няма сериозни нарушения с пиротехнически изделия по време на празниците
МВР: Няма сериозни нарушения с пиротехнически изделия по време на празниците