НОВИНИ

Международен семинар по антитероризъм се провежда във Варна

Във Варна се провежда Третият международен семинар по антитероризъм, организиран от Медицинския университет. В болница "Света Марина" беше разигран сценарий за взрив в химически завод в Девня с много пострадали. Целта на проведеното учение е координация между институциите, ангажирани при евентуален терористичен акт.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
21:10, 09.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Поредица от взривове, сирени, стонове на пострадалите. За минути мястото на импровизирания инцидент се изпълни с екипи на полицията, Бърза помощ, пожарната, специалните части, Военноморските сили.

Проф. Радослав Радев, председател на лекарския съюз във Варна: "Всяка структура има протокол, който изпънява. Идеята е да съчетаем, да напаснем действията на тези всички протоколи, за които Ви казах."

Беше проверено и нивото на радиация. След това на мястото на инцидента бяха допуснати лекарите, които дадоха първа помощ на седемте пострадали при взрива.

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: "В национален мащаб вече имаше вече едно такова учение, ще има още такива, които ще се проведждат и те са точно в тази връзка – координация между различните институции."

Най-тежко пострадалите бяха транпортирани с вертолет на Военноморските сили.

Проф. Майкъл Халберта, медицински директор на болница в Израел: "Най-важното е, че учението е практическо. Вижте колко много различни служби участват. И всички работят заедно. Безопасността е на първо място. Важното е, че има координация между институциите."

Опитът от подобно учение може да се използва не само при терористичен акт, а при всички ситуации, в които има пострадали и се изисква участието на много институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ - Какво предсказва пингвинът Флоке?
ДРУГИТЕ НОВИНИ - Какво предсказва пингвинът Флоке?
Унгария закрива най-големия си център за настаняване на мигранти
Унгария закрива най-големия си център за настаняване на мигранти