НОВИНИ

Трети опит за избор на председател на Европейската комисия

Европейският съвет ще направи трети опит да излъчи следващия председател на Европейската комисия. Европейските ръководители трябва да договорят и останалите ключови постове в Евросъюза.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:35, 30.06.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Държавните и правителствените ръководители от страните от ЕС отново ще обсъдят днес кандидатурите за най-високите позиции в европейските институции. Те трябва да решат кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия, но също и следващите шефове на Европейската централна банка, Европейския съвет, Европейския парламент и външната служба на Евросъюза.

Предварителната програма за днешната среща предвижда възможност за продължаване на заседанието и утре. При взимането на решенията Европейският съвет трябва да има предвид "географските и демографските" различия в ЕС, както и равенството на половете.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск уточни по-рано, че ще се стреми поне две от новите позиции да бъдат поверени на жени.

Следващият председател на Еврокомисията се нуждае от подкрепата на най-малко 21 от страните членки и половината от гласовете в 751-членния Европейски парламент, чието първо заседание е на 2 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Албания гласуват на местни избори
В Албания гласуват на местни избори
По-строги наказания за шофьорите в Гърция
По-строги наказания за шофьорите в Гърция