НОВИНИ

Трето гласуване за Брекзит в британския парламент предстои тази вечер

Ще напусне ли Великобритания Европейския съюз на 29 март? Това ще стане ясно тази вечер, след третото от поредицата решаващи за Брекзит гласувания в британския парламент. След час Камарата на общините решава дали да поиска отлагане на напускането.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:41, 14.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Не на сделката за напускане и не на напускането без сделка - това казаха представителите в Камарата на общините през последните два дни. Снощният вот се превърна в истински трилър за премиера Мей, след като 13 от собствените й министри не се подчиниха на директивата как да се гласува. Така депутатите в крайна сметка отхвърлиха излизане без сделка при всякакви обстоятелства, а не - както предложи премиерът Мей - само на 29 март. тази вечер погледите отново са към Уестминстър.

Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания: Делят ни две седмици от датата за напускане. Днес гласуваме дали да го отложим, но за отлагането трябва да посочим добра причина. Просто да протакаме няма да е приемливо за Евросъюза.
;

Правителството обяви, че може да поиска кратко отлагане до 30 юни, ако депутатите одобрят Споразумението за напускане до 20 март - тоест ден преди насрочената среща на върха на европейските лидери. Те на свой ред трябва да дадат зелена светлина за отлагането на Брекзит. Голямата неизвестна в този сценарий е дали ако премиерът предложи на депутатите за трети път сделката за напускане, те ще я одобрят.

;

Ако това стане и ако британският парламент одобри необходимото законодателство, страната реално ще напусне в края на юни. Другият вариант е по-продължително отлагане и в този случай британците ще трябва да участват в евроизборите в момент, в който се разделят със съюза.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ще призове лидерите да обмислят по - дълга отсрочка, ако Лондон изгради консенсус за процеса на напускане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Българската икономика трябва да се преструктурира
Румен Радев: Българската икономика трябва да се преструктурира
С близо 1/3 повече са разрешенията за използване на СРС през 2018 г.
С близо 1/3 повече са разрешенията за използване на СРС през 2018 г.