9-годишната Мариа Баздрагянова е най-четящото дете в Благоевград тази година. Тя е взела и прочела над 110 книги от Регионалната библиотека в града, откъдето отличиха ученичката със специална награда.

Благоевград

Мариа е ученичка в трети клас. Разказва че чете в почти всеки свободен момент от деня, като винаги първо учи уроците и пише домашните си, а след това се отдава на любимото си хоби.

Мариа Баздрагянова: Просто един ден, като се научих да чета, отворих една книга, хареса ми и започнах да чета.
Илонка Христова, майка на Мариа: Тя много чете, даже някой път правя забележки за това, защото очите се развалят и трябва всичко да е в рамките на нормалното.
Ива Петрова, класен ръководител: Тя е много добър рецитатор, сами забелязахте дикцията,и произношението на Мариа, когато изговаря думите. Това пак говори за начина, когато едно дете чете. то може да се изразява чудесно.
Райка Христова, директор на Регионална библиотека "Димитър Талев", Благоевград: Мога да кажа смело, че децата в Благоевград са много четящи деца, факта, че за един ден април месец се записаха 947 деца, на вас какво ви говори, че много четат.

Мариа вече подготвя и своята първа книжка, в която ще се разказват весели истории, които за сега ученичката пази в тайна.