Търговските преговори между САЩ и Китай ще продължат

Задълбочава се търговската война между Съединените щати и Китай. Двудневните преговори приключиха без резултат и така започва процедура за увеличаване на митата върху целия останал китайски внос в Щатите, който е на стойност около 300 милиарда долара. Вчера Вашингтон повиши митата за китайски стоки за около 200 милиарда долара.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
преди 10 месеци (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Разногласие по три точки остава след поредния кръг от преговорите между Китай и САЩ във Вашингтон. Въпреки това дискусиите ще продължат, увери китайският вицепремиер Лю Хъ. И двете страни определят приключилите разговори като конструктивни и откровени.

Сред основните искания на Китай е премахване на всички допълнителни мита, за да се възобнови нормалната двустранна търговия.

Американският президент Доналд Тръмп обаче разпореди да започне процедура за налагане на още мита, които ще обхванат почти целия внос на китайски стоки. Стойността им се оценява на около 300 милиарда долара. Процедурата ще започне в понеделник, но според експерти ще минат месеци, преди да стане ефективна.

В момента от повишени мита е засегнат китайски внос на стойност над 200 милиарда долара.

Каквото и да се случи в бъдеще, американските домакинства вече изчисляват какви ще са ефектите. Очаква се да поскъпне всичко - от дезодоранти и каишки за кучета до велосипеди и раници.

Джил Шлезингер, анализатор в телевизия Си Би Ес: Въпреки че често се говори за победа, няма победител в една търговска война.

Според други мнения по-скъпите китайски стоки ще стимулират американците да купуват местни продукти и вече се забелязва подем в продажбите.

Топ 24
Най-четени