Търговци излизат на протест пред Министерството на финансите от 17 ч. днес срещу Наредба-18 на НАП, задължаваща ги да въведат нов софтуер за управление на продажбите. Според тях това ще даде директен достъп на данъчните до базата данни на фирмите, като клиенти, цени на стоки и услуги, брой служители, заплати и т.н., с която може да се злоупотреби.

София

В обхвата на наредбата попадат и общопрактикуващите лекари, които след 31-и януари трябва да поддържат два софтуера- един за осигурените и един за неосигурените пациенти, към които НАП също ще има директен достъп. Джипитата твърдят,че по този начин има опасност за изтичане на медицинска информация.

До края на март е срокът за онлайн магазините, които също трябва да въведат новия данъчен софтуер.

През есента на миналата година от Българска стопанска камара също призова да бъдат прецизирани текстовете в наредбата, които създават прекомерна административна тежест или ограничения, които бяха представени в хода на обществените консултации, но не бяха приети при предходното изменение на наредбата на 2-и юли 2019-а. Основният им аргумент против новите данъчни правила бе срещу изискването софтуерът за управление на продажби задължително да поддържа интерфейс на български език. От БСК посочиха, че софтуерните програми са на английски и няма вариант фирми като "Майкрософт" да ги изготвят на български заради нуждите на НАП.

Днешният протест се организира в социалните мрежи и няма официално разрешение за неговото провеждане.