НОВИНИ

Три часа продължиха дебатите по вота на недоверие срещу кабинета

Три часа продължиха дебатите по вота на недоверие към кабинета "Борисов 3" за провал в здравеопазването. От ляво атакуваха правителството, че състоянието на сектора е катастрофално. От ГЕРБ заявиха, че левицата не предлага алтернатива и че работят за решаване на проблемите. Патриотите потвърдиха, че ще бъдат единни зад кабинета. ДПС ще подкрепят вота на недоверие със свои мотиви.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:02, 19.10.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Споровете за болната здравна система започнаха с недоволство от отсъствието на премиера Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

Георги Гьоков - БСП: Мислите ли, че е нормално министър-председателят и ресорният вицепремиер да не присъстват на вота на недоверие?

Управляващите обясниха, че премиерът има международни ангажименти.

Цвета Караянчева - председател на НС: Аз вярвам, че той духом е с нас!

От ляво атакуваха управлението на ГЕРБ в здравеопазването не само за последните 2, а за 10 години назад.

Корнелия Нинова, БСП: Искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. За тези 10 години, той смени 9 министри, почти по министър на година, и 8 управителя на Здравната каса. Алтернатива има.
Павел Шопов, Обединени патриоти: Лъжат с големи, комсомолски, не сини, честни очи. Стига с тези 10 години, които управлява ГЕРБ. Само до преди 3 години управляваше правителството на г-н Орешарски.

ГЕРБ не видяха алтернатива в идеите на БСП и призоваха да не политизират проблемите.

Даниела Дариткова, ГЕРБ: На мен тази алтернатива ми звучи като лозунги от добре забравеното старо време, например "Капитализмът е най-големият враг на комунизма." Трябва да се прави политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването.
Славчо Велков - БСП: Няколко пъти споменавате мрачните години 2013-14. Знаете ли кой беше щатен финансов съветник на тогавашния премиер? Г-н Кирил Ананиев.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Това, което прави ГЕРБ и днешното коалиционно правителство, е да решаваме проблемите. Вие не може да бъдете алтернатива. За всичките тези 10 години, за които говорите, а те са 7, ако имахме 7 последователни години, днес нещата щяха да изглеждат много по-различно.

ДПС ще подкрепят вота със свои аргументи.

Нигяр Джафер, ДПС: Заради безвремието в здравеопазването. Ще подкрепим този вот заради неслучилото се до сега, заради неудържимия срив на доверие.

От Воля пък решиха да не участват в споровете.

Кристина Таскова, Воля: Няма и да участваме в безсмислени, безрезултатни вотове на недоверие.

Здравният министър обобщи чутото в залата.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи.

Премиерът Борисов коментира вота от Брюксел.

Бойко Борисов - министър-председател: Това е демокрацията. Аз не знам партия, толкова години управлявала - десетилетия, десетилетия, да говори за качествата на здравеопазването. Мигар всички не знаем какво беше здравеопазването по тяхно време. Ако намери човек връзки до аптеката на правителствена болница, може да си купи хапче. Иначе аспирин и аналгин е. Много министри се смениха в тази сфера, защото ми се иска на базата на огромните пари, които се изсипват в здравеопазването, да се направи система, която да стигне до пациенти, а лекарите, санитарите, и медицинските сестри да са добри.

Гласуването на вота ще бъде следващата сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал и Барса ще пътуват до Африка за първите си срещи от Купата на Краля
Реал и Барса ще пътуват до Африка за първите си срещи от Купата на Краля
Валери Симеонов заяви, че не вижда основание да искат оставката му
Валери Симеонов заяви, че не вижда основание да искат оставката му