НОВИНИ

САЩ, Швеция и Италия подадоха оферти за нов изтребител

Три държави предложиха оферти за доставката на нов изтребител за Българската армията, стана ясно след като днес в Министерството на отбраната бяха отворени ценовите предложения. Сделката предвижда България да купи до 8 бойни самолета за 1,8 млрд. лева.

Николай Минков
от Николай Минков
16:03, 01.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Точно в 15 ч. в Министерството на отбраната бяха отворени офертите за закупуване на нов изтребител за българската армия. От поканените 7 държави, 3 решиха да предоставят свои ценови предложения.

Това са САЩ, Италия и Швеция.

Съединените щати предлагат нов самолет F-18 или F-16, Швеция - нов изтребител "Грипен", а Италия - втора ръка "Еврофайтър".

;

От парламентарната комисия по отбрана очакват бързо финализиране на сделката.

Владимир Тошев - зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана: Надяваме се тази възможност, която миналата година я дадохме на правителството, да бъде реализирана в максимален обем и българската армия и военновъздушните сили да получат най-добрия самолет.
;

От днес започва да тече 14-дневен срок, в който междуведомствената комисия трябва да прецени всички параметри по предложените оферти.

Атанас Запрянов- зам.-министър на отбраната: Много е важно документите да бъдат пълни. Да не се налага сега тези две седмици на интерактивна дейност между комисията и съответните държави, които са подали оферти, за да губим време. След като се оценят всички параметри, ние ще можем да дефинираме плюсовете и минусите на всяка една оферта.

След класирането на офертите, военният министър ще предложи на правителството новия изтребител. Окончателното решение ще бъде гласувано от парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Хитрино отчете изразходваните средства за пострадалите след взрива
Кметът на Хитрино отчете изразходваните средства за пострадалите след взрива
Присъдиха Нобеловата награда за медицина за пробив в лечението на рака
Присъдиха Нобеловата награда за медицина за пробив в лечението на рака