НОВИНИ

Три от пострадалите български деца при експлозията в Болоня остават на лечение

Три от пострадалите български деца при експлозията в Болоня вчера остават на лечение, четири от тях вече са изписани. С децата днес се срещна генералният консул на България в Милано Росен Руфев. Италианският премиер Джузепе Конте също посети част от ранените. Според него е шанс, че при катастрофата не се е стигнало до нещо много по-лошо. При мощната експлозия на камион цистерна с втечнен газ на магистрала в Болоня вчера загина шофьорът на цистерната, ранените са 145, включително четирима в тежко състояние.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:36, 07.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Италианският премиер Дзузепе Конте огледа от хеликоптер мястото на експлозията, причинена от удара на камион цистерна с втечнен газ в друг спрял камион върху естакада.

Сблъсъкът причини първо малък пожар, но след известно време и своевременна евакуация, последва огромна детонация и частично срутване на моста. Единствената жертва - 42-годишният италианец, шофьор на фаталната цистерна, видимо дори не се опитва да спре преди удара. Според пресата той има многогодишен стаж в транспортирането на запалими материали.

Прокурорът на Болоня Джузепе Амато предположи, че става дума за умора или за миг на невнимание.

Повечето пострадали са жертва на изгаряния и разлетели се отломки и парчета от стъкла. Част от ранените посети днес премиерът Конте.

Джузепе Конте - премиер на Италия: Присъствието ми тук е знак за подкрепа на хората и близките им, засегнати от вчерашния ужасен инцидент. Като знаем динамиката на катастрофата и потенциалните последици, можем да се смятаме за късметлии.

Италианският премиер се видя и с най-тежко пострадалия български младеж, който е в болница в Чезена. При българските ученици, настанени в общежитие, на 500 метра от мястото на взрива, а после и при приетите в болници отиде и генералният консул на република България в Милано Росен Руфев:

Росен Руфев - генерален консул на Република България в Милано: Не наблюдавам никакви психологически шокове в тях, по-скоро са се успокоили. Разбира се, ще бъде нужно още време, за да излязат изцяло от тази психоза, която вероятно са преживели. Като цяло са много задружни, взаимно се подкрепят.

Движението във фаталния участък от тази сутрин е възстановено в двете посоки по оцелялата част от моста. Обстоятелствата по катастрофата се разследват, властите са решени да направят всичко възможно тя да не се повтори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП изключи Бенчо Бенчев от групата си в Общинския съвет в Бургас
БСП изключи Бенчо Бенчев от групата си в Общинския съвет в Бургас
ГЕРБ поиска проверка дали има черна каса в БСП
ГЕРБ поиска проверка дали има черна каса в БСП