НОВИНИ

Три църкви в Пловдив отказаха да венчаят млада двойка

Църковният брак за Петър и Радостина е невъзможен, защото бъдещата булка е от арменски произход и кръстена в Арменска апостолическа православна църква. В края на януари сливенския митрополит Йоаникий издаде специална заповед, с която забранява на свещениците да сключват смесени бракове на православни с католици, протестанти и арменци. Оказва се, че и в Пловдивска епархия това правило се прилага.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова Мариела Хубинова
11:41, 12.02.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

За влюбените Петър и Радостина подготовката на сватбата удря на камък, когато отиват в църквата Света Петка, за да запишат дата за венчавка. Предложили на Радстина да се покръсти според източно-православния канон и обяснили, че смесеният брак е невъзможен, защото арменската църква приема Христос като БОГ, а православната като БОГОЧОВЕК.

Радостина Зилян
Аз съм православна християнка и не виждам смисъл отново да се прекръствам, което знам че дори е грешно.

Според решение на Светия синод на Българската православна църква от 1967 година смесените бракове се допускат при условие, че бъдещото поколение ще се възпитава според православната вяра. Според Пловдивската митрополия обаче, това по-либерално тълкувание важи само за българите, които са в чужбина.

Виктор Христев - протосингел на Пловдивска митрополия
В църквата съществува т.нар. ИКОНОМИЯ или снизхаждение, това правило е за българи, които живеят извън пределите на православна страна, т.е. в католическа страна или в протестантска, за да може да сключват църковен брак, само за там.

Последната надежда на Петър и Радостина е Арменската църква, където ги приемат с радост.

Петър Рашков
Kогато попитах трябва ли да ви донеса документ да ви докажа, че съм християнин, той каза НЕ, аз ви вярвам вие сте божие чадо.

Заради случая на Радостина и Петър арменски свещеници у нас са обезпокоени.Затова ще отпрявят официално питане до българския патриарх Неофит.

Архимандрит Исахак Похосян - Архиерей на Арменската Апостолическа Православна църква в България
Християнството е онази религия, която е дошла да обединява хората и няма друга такава, която да иска да обединява хората с любов, в основата на тази вяра стои любовта. И ако във нашия съвременен широкомислещ свят се появяват духовници, които се опитват да разделят двама млади хора, които се обичат, то това наистина е един момент който поражда безпокойство.

След няколко неуспешни опита Петър и Радостина все пак ще се венчаят в Арменската църква на 11 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоопаркът в Пловдив отваря през юни
Зоопаркът в Пловдив отваря през юни
Издателите: Няма време да се направят нови качествени учебници
Издателите: Няма време да се направят нови качествени учебници