COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Тридневна кръводарителска акция в "Пирогов"

Започна традиционната акция по кръводаряване в "Пирогов". Инициативата се провежда два пъти в годината. До 22 януари служители на болницата и доброволци могат да дарят кръв в Рапортната зала на травматологиите между 10,00 и 14,30 часа.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
20:26, 20.01.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Специалистите препоръчват преди да отидете да направите добро да сте закусили и да сте пили кафе. И най-важното - да не се притеснявате, че ще се почувствате зле, защото човешкият организъм бързо възстановява дарените 450 милилитра кръв.

"Последните години млади хора доста идват, дори са повече отколкото по-възрастните", сподели д-р Динка Костова от отделение „Кръводаряване“.

Има недостиг на безвъзмездни кръводарители, които даряват не за конкретен човек, а за който има нужда. Затова се налага близки на болните да бъдат помолвани да дарят, когато болният се нуждае от кръвопреливане.

Професор Милан Тотев - началник Отделение по стационарна образна диагностика, дарява кръв от близо 40 години. Казва, че ще продължи да го прави, докато отговаря на критериите.

"След кръводаряването се чувствам прекрасно, даже се шегувах с колежките от кръвния център, че аз идвам и за да се освежа, защото кръвозагубата е минимална и стимулира отделянето на свежа кръв", разказа той.

Кампанията на Националния център по трансфузионна хематология продължава до 22 януари. Ако не успеете да отидете, може да дарите кръв през цялата година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Втора нощ на протести в Минеаполис заради убийството на чернокож
Втора нощ на протести в Минеаполис заради убийството на чернокож
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания