НОВИНИ

Четиридневна сесия на Европейския парламент за бъдещето на ЕС

Европейският парламент ще обсъди предложенията за бъдещото развитие на Европейския съюз, както и предстоящата среща на европейските държавни и правителствени ръководители в Рим.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
06:19, 13.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В първия ден от сесията, Европейският парламент ще разгледа доклад за равноправието на половете в Европейския съюз. На дневен ред ще бъде както анализ на ситуацията до момента, така и бъдещи планове на Съюза за финансиране на борбата срещу неравенството.

Във вторник, заседанието ще обсъди законите за закупуване и притежание на оръжие и подобряване на отпадъчната система, международната ситуация в Африка и Близкия изток, както и състоянието на земеделието и животновъдството в Съюза.

В сряда ще бъде обърнато внимание на резултатите от последния Европейски съвет, който преизбра за председател на институцията Доналд Туск, въпреки съпротивата на Полша. Очаква се в същия ден евродепутатите да отбележат и предстоящата на 22 март годишнина от атентатите в Брюксел.

Ще бъде разгледан доклад за конституционните, правните и институционалните последици от общата политика за сигурност и отбрана, и възможностите по Договора от Лисабон за прилагането на тази политика. На дневен реди ще бъде и проект на резолюция по повод пречките за свободното движение на работниците в Европейския съюз.

Проектодокументът отчита, че в нарушение на свободата на движение на работниците, някои държави членки гонят европейски граждани след изтичането на срока на техните трудови договори.

В последния ден от заседанието, евродепутатите ще се запознаят с доклад за възможностите за електронна демокрация в Евросъюза, който посочва, че връзката на гражданите с политическия живот става все по-напрегната, защото хората се отдалечават от процесите на взимане на решения.

Добавя се, че електронните устройства и отворените платформи за сътрудничество биха могли да предоставят нови решения за насърчаване на участието на гражданите, като същевременно биха намалили безразличието и недоволството на обществото от политическите институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Пловдив против намаляването на услуги в болниците
Лекари от Пловдив против намаляването на услуги в болниците
Наземните работници на летищата в Берлин ще стачкуват 25 часа
Наземните работници на летищата в Берлин ще стачкуват 25 часа