НОВИНИ

​Тригодишни ефективни присъди за убийството на художника Цветомир Христов

Тригодишни ефективни присъди постанови Върховният касационен съд по делото за убийството на художника Цветомир Христов. Той бе пребит до смърт с ритници по време на фестивал на Камен бряг през 2011 година от Ивайло Първанов и Васил Гергински. Случаят придоби известност, тъй като няколко пъти на по-ниски инстанции съдът постановяваше условни присъди. Това е третото произнасяне на ВКС и решението е окончателно.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:12, 15.03.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас
Историята

Цветомир е на палатка на Камен бряг по време на технофестивал. Двете момичета с него си тръгват и той остава сам. Всичко, което се случва след това е по свидетелските показания на момчетата, обвинени в убийството му и тяхната компания. Според тях, Цветомир бил видимо пиян, в неадекватно състояние.

Според заключението на съда в нито един момент 50-килограмовото момче не е представлявало реална опасност за групата...Нещо повече - алкохолната му проба била 0.28, изпил е не повече от 100 милилитра твърд алкохол. В кръвта му са открити пренебрежимо ниски следи от марихуана. По-късно ще се окаже, че разследващите са пропуснали да вземат алкохолни проби от заподозрените, проби от обувките им, от дрехите им, от ръцете им.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Към три часа е започнал побоя и са го били три пъти.

Раздразнените младежи "понатупали" неадекватния Цветомир, за да го вкарат в палатката, разказва един от свидетелите. Две момичета отишли да доведат полиция. Докато чакат полицаите, Цветомир излязъл от палатката и хвърлил във въздуха парчета хляб. Тогава подсъдимият Ивайло се втурва към него, хваща го през кръстта и силно го блъска в земята. Нанася удари с ръце в главата и тялото на Цветомир. Другият подсъдим Васил, обут с гуменки, започнал да го рита в корема. И двамата, пише в решението на съда, продължават с ритници в главата и тялото - като си сменяли местата, за да им е по-удобно. Цветомир се извивал се под ударите, но после притихнал. „Поступали го, понаритали го, но с жал, защото били повече“.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Винаги си мисля как ли е казвал "Мамо, мамо", когато го е боляло. Какво е станало? Нямало е кой да му помогне.

След побоя, компанията бързо забравя за Цветомир. На метри от пребитото момче, биячите му вече танцуват. Така ги намира полицията - танцуващи под тентата. Един от полицаите опитва да събуди Цветомир, той говори несвързано и сочи момчетата. Те обясняват, че са се справили с проблема. Пред съда от компанията ще кажат, че полицаите си тръгнали с думите - "Връзвайте го, бийте го, само не го хвърляйте от скалите". Минути след това Цветомир става и тръгва към сцените. Там изпада в кома. Умира дни по-късно без да излезе от нея.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Това е побой по най, аз нямам думи, така бият само социопатите.
;

Медицинските експертизи са категорични – пряка причина за смъртта е нанесеният с ритници побой. Ударите в жизненоважни зони са умишлени и нанесени със значителна сила.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Вечерта тези момчета не са били задържани. Кой стои зад тях? Кой стои зад тези момчета? От самото начало е корумпирано всичко. Извиняваме се много, но в тази държава, докато я има тази корупция, тя е като екзема. Навсякъде е.

10 месеца са нужни на Добричката прокуратура, за да повдигне обвинения за смъртта на Цветомир - и го прави по член 124 - причиняване на смърт по непредпазливост. Едва тогава на извършителите е издадена забрана да напускат страната. Единият вече е прекарал последните 6 месеца в Дания. На делото в Добричкия съд прокурорът иска малко над минималното наказание - не повече от 4 години ефективно. Съдът им дава три, но условно. Заради чистото съдебно минало. Следващата инстанция потвърждава искането на прокуратурата - убийците на Цветомир няма да лежат в затвора.

Върховният касационен съд няколко пъти връща делото на съда във Варна, но неизменно присъдите са условни. Това решение на ВКС постановява ефективно изпълнение на наказанието и е окончателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионални научни центрове скъсяват връзката между бизнеса и университетите
Регионални научни центрове скъсяват връзката между бизнеса и университетите
Главните инспектори протестираха с искане за по-високи заплати
Главните инспектори протестираха с искане за по-високи заплати