НОВИНИ

​Трима души загинаха при експлозия на кола-бомба в Югоизточна Турция

Властите смятат, че нападението е на ПКК. Турските сили за сигурност предприеха мащабна антитерористична операция, в същото време продължават арестите, свързани с осуетения опит за преврат. Един от задържаните е прокурорът на град Ерзурум.

bnt avatar logo
от БНТ
16:23, 15.08.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Двама полицаи и дете загинаха при нападението с кола-бомба близо до крайпътно полицейско управление в окръг Дирабекир. Сградата е изцяло разрушена. Предполага се, че извършителите са бунтовници от забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

Турските власти издадоха 173 заповеди за арест на съдебни служители в рамките на разследването на опита за преврат точно преди месец.

Полицията обискира офисите на три съдебни палати в Истанбул. Задържан е и прокурорът на източния град Ерзурум, родно място на Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за организатор на метежа. Прокурорът се опитал да пресече нелегално границата със Сирия.

Главният редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар подаде оставка и обясни, че вече на вярва на правосъдието. Дюндар беше осъден на пет години затвор за разгласяване на държавни тайни. Той обаче получи разрешение да е на свобода, докато се произнесе апелативният съд. Дюндар вероятно ще бъде в Германия и няма да се яви на делото.

Над 35 000 души са задържани в Турция във връзка с опита за свалянето от власт на президента Ердоган. 17 000 от тях са в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любов по време на Олимпиада
Любов по време на Олимпиада
Ивет Лалова се класира за полуфиналите на 200 метра
Ивет Лалова се класира за полуфиналите на 200 метра