НОВИНИ

Трима ключови британски министри подадоха оставки

Министрите на финансите, правосъдието и отбраната на Великобритания подадоха оставки. Решението беше взето преди встъпването в длъжност на Борис Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:30, 24.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
трима ключови британски министри подадоха оставки

Още на 21 юли финанасовият министър Филип Хамънд заяви, че ще напусне поста си още преди смяната на премиера, защото не иска да бъде уволнен от новия лидер на управляващата Консервативна партия Борис Джонсън, когато той стане премиер. Причината е, че Хамънд е против излизането на Великобритания от Евросъюза без споразумение за Брекзит, докато Джонсън не изключва подобен сценарий.

Оставка подаде и правосъдният министър Дейвид Гок.

„Имайки предвид политическата линия на Борис Джонсън, предвиждаща излизането от ЕС до 31 октомври каквото и да стане, не искам да бъда член на неговото правителство. Убеден съм, че най-ефективно ще се боря срещу Брекзит без сделка като редови депутат в Камарата на общините“, се казва в съобщението.

Министърът на отбраната Пени Мордънт увеличи броя на британските министри, които се оттеглят от поста си след встъпването в длъжност на Джонсън като премиер.

„Отивам на задните банки на Камарата на общините, откъдето напълно ще подкрепям новия премиер, както и моите наследници в министерството на отбраната и правителствената канцелария по въпросите на равноправието“, написа Мордънт, която оглави ведомството от 1 май тази година.

Ръководителят на секретариата на правителството Дейвид Лидингтън също потвърди в Туитър, че ще се оттегли от поста си в близките часове – веднага, след като Мей подаде оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са приоритетите на новия министър на отбраната в Германия
Какви са приоритетите на новия министър на отбраната в Германия
Срив в системата за презареждане блокира хиляди пътници на летище в Амстердам
Срив в системата за презареждане блокира хиляди пътници на летище в Амстердам