Трима носители на наградата "Джон Атанасов"

По традиция и тази година президентът Росен Плевнелиев връчи престижните награди на името на американския физик и математик с български корени Джон Атанасов. Те са насочени към млади изследователи в областта на информационните технологии. За първи път тази година престижната награда се поделя от трима кандидати.

Цанка Николова
от Цанка Николова
преди 3 години
9623
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Елица Кьосева, Зорница Козарева и Веселин Райчев са тазгодишните носители на наградата Джон Атанасов. И тримата работят в чужбина, където успешно развиват потенциала си в научната сфера.

;


Д-р Зорница Козарева, носител на наградата "Джон Атанасов": Наградата "Джон Атанасов" е най-голямото отличие за един български учен. За мен тя ще бъде символ на многогодишния труд, който положих, за да построя системи, които разбират хората и можем да разговаряме с тях.
;
Д-р Елица Кьосева, носител на наградата "Джон Атанасов": Аз съм много щастлива, че има награди, които забелязват и оценяват и работата на българите в чужбина, но, разбира се, ние всички сме българи, носим българското в себе си и образованието на много от нас е започнало също в България.
;

Тази година събитието се проведе не в Гербовата зала на Президентството, а в София Тех Парк - преди години бившите военни казарми, а днес сграда, изпълнена със съдържание и визия, в която светът на информационните технологии се развива изключително бързо и благоприятно. По думите на Росен Плевнелиев последните награди "Джон Атанасов" в неговия мандат са гордост, защото тази година е една от най-силните, с най-впечатляващите кандидати и като брой, и като постижения. Според журито наградите "Джон Атанасов" са инициатива, която се разширява и доизгражда с всяка следваща година, като по този начин се строи мост към бъдещето и към българите извън границите на държавата ни.

Топ 24
Най-четени