НОВИНИ

"Трима парижани в Пловдив" - изложба за празника

Приятели още от деца и съмишленици в творчеството си едни от най-известните български художници Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и Никола Манев за първи път показват заедно творбите си в България. В изложбата "Трима парижани в Пловдив" публиката ще види и последните платна на Никола Манев, който ни напусна на 25 август, само десет дни преди официалното откриване на съвместната им изява с Лекарски и Ошавков в Градската художествена галерия в Пловдив.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
09:39, 06.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Приятелството между тримата е още от детските им години, следва академията, а след това животът ги събира отново заедно в Париж. „И така повече от 70 години" по думите на Лъчезар Ошавков.

Лъчезар Ошавков: Ади и Кольо са били съученици в първо отделение, после се премести в софия в трето отделение и тримата кандидатствахме в художествената гимназия 54 година в София. Значи отдавна сме се събрали.

Макар всеки от художниците да има отделни изяви в България, тримата заедно досега не са били представяни в нашата страна. За първи път изобщо това се случи тази пролет в Париж, където техни творби бяха изложени едновременно в Българския културен институт.

Андрей Лекарски: Това е идея, която от една година беше желание за нас тримата, за съжаление Кольо много искаше да присъства на откриването на тази изложба въпреки тежкото му здравословно състояние, той се надяваше че ще стане, но работата е там че съдбата решава.

Освен с картините си в изложбата "Трима парижани в Пловдив" покойният Никола Манев присъства чрез портрет, направен от една от неговите ученички - американската фотографка Линда Допс, която в момента е една от най-популярните млади артисти в Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Във Флоренция ще налагат глоби на туристите за ядене навън в определени часове
​Във Флоренция ще налагат глоби на туристите за ядене навън в определени часове
Председателят на ЕП дарява пенсията си от над 3000 евро за благотворителност
Председателят на ЕП дарява пенсията си от над 3000 евро за благотворителност