НОВИНИ

Трима са ранените при нападението в Лондон

Трима души бяха ранени при нападение, което полицията разглежда като терористичен акт. Извършителят е задържан - той не е бил познат на разузнавателните служби. Засега името му не е оповестено, съобщава се само, че не сътрудничи на разследващите. Ранените са без опасност за живота. По информация на българското посолство няма данни за пострадали български граждани.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:15, 14.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Действията на извършителя са заснети от охранителна камера. В 7.37 ч. местно време сутринта в един от най- оживените райони на Лондон - сребрист Форд Фиеста се движи до сградата на парламента, удря пешеходци и велосипедисти и се блъска в загражденията за сигурност.

Джейсън Уилямс, очевидец: Движеше се доста бързо, с над 60-80 км/ч, не намали, удари преградата със скорост. А там е известно, че има полицаи, които охраняват парламента, но той се блъсна точно там, според мен беше умишлено.

На земята остават велосипедисти, на които бързо е оказана помощ. Силите на реда, чието присъствие в този район е масирано, действат светкавично. Извършителят е заловен на място. Бил е сам в колата. От полицията съобщиха само, че мъжът наближава 30 години, задържан е по подозрение в терористично деяние и остава в ареста в южен Лондон.

Нийл Басу, Лондонска полиция: Предвид факта, че действията изглеждат умишлени, предвид метода и емблематичната мишена, разглеждаме случая като терористичен акт и разследването се води от анти-терористичните служби.

Мерките за сигурност в района на британския парламент бяха засилени драстично, след като през март 2017 нападател с кола уби четирима души на близкия Уестминстър бридж, след което смъртоносно прободе с нож невъоръжен полицай. В последните години силите на реда в Лондон осуетиха десетки планове за атентати на радикализирани ислямисти. В страната е в сила втората най-висока степен на заплаха, която означава, че нападение е много вероятно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясно има ли пострадали българи при срутването на моста в Генуа
Все още не е ясно има ли пострадали българи при срутването на моста в Генуа
Трагедия в Италия: Най-малко 22 души са загинали при срутването на моста в Генуа
Трагедия в Италия: Най-малко 22 души са загинали при срутването на моста в Генуа