НОВИНИ

Трите дни на терор в Париж през януари 2015

Как започна ужасът във Франция с нападението в Шарли Ебдо - атака срещу свободата на словото. Владислав Велев проследи събитията тогава.

Владислав Велев
от Владислав Велев
12:13, 10.01.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

7 януари 2015, сряда. В 11.20 братята Саид и Шериф Куаши - френски граждани, родени и радикализирани във Франция, тежко въоръжени влизат в редакцията на сатиричното списание Шарли Ебдо. Убиват 12 души, сред които осем журналисти. Така отмъщават за публикувани карикатури на пророка Мохамед. На излизане попадат на полицейски патрул, убиват единия от полицаите и избягват. Европа е в шок!

На следващия ден в предградието Монруж въоръжен с автомат и облечен с бронежилетка човек убива полицайка. Това е Амеди Кулибали - също роден, израсъл и радикализиран във Франция. Успява да избяга.

В петък сутринта полицията влиза в следите на братята Кауши и започва да ги преследва. Терористите стигат до печатница в градче край Париж, взимат заложник, когото по-късно освобождават, и се барикадират в сградата. Властите започват преговори с тях.

По обяд Амеди Кулибали влиза в еврейски супермаркет в Париж и взима за заложници всички хора, намиращи се там. Заплашва да ги убие, ако полицията атакува братята Куаши.

Привечер драмата в печатницата приключва и братята са убити. В същия момент полицията щурмува и супермаркета, при което убива Амеди Кулибали. Преди това той е застрелял четирима от хората в магазина.

Така приклюват 54 напрегнати часа, през които Франция е подложена на терор. Случилото се предизвиква шок, възмущение, но и подкрепа в целия свят.

Над 40 лидери от Европа, света и международни организации застават рамо до рамо на 11 януари. Те повеждат над милион души в похода на мира в центъра на Париж. Невиждан жест на солидарност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Париж хиляди хора почетоха жертвите на терористичните нападения
В Париж хиляди хора почетоха жертвите на терористичните нападения
Ръст на икономиката от 4,5 процента може да се постигне тази година
Ръст на икономиката от 4,5 процента може да се постигне тази година