НОВИНИ

Тръмп, емиграцията и България

"Ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ, да емигрирам ли в България" - този въпрос в интернет заслужи вниманието на част от българската аудитория. Американците като че ли не са впечатлени от тази дилема. Поне 24 часа след началото й, дискусията включваше ... 8 (числом и словом) отговора. От тях 50% са участия на българи.

Валери Маринов
от Валери Маринов
16:33, 16.03.2016
9849
Чете се за: 00:51 мин.
Истории
тръмп емиграцията българия

Въпросът е зададен в платформата Куора. В бележката са мисията й се казва, че това е платформа посветена на разпространяване на знания като се задават въпроси. Това е важно уточнение!

След първоначалната реакция - толкова ли е лоша България, че става само за плашило на американците, виждаш, че нещата не не са нито еднозначни, нито толкова лоши. Главното - поглеждаш с очите на други към нашата родна действителност.

Та в ремарките на американците може да се прочете, че "трябва да си малко киберпънк за да харесаш естетиката на постсъветска градска България (по-лесно е да харесаш романтичната идея за живота на село, такъв какъвто е в средата на 19-ти век)". Но човекът откровено си казва: "когато ме попитат как е в България, казвам че това е бъдещето. И това е шега само наполовина". Както се казва - информация за размисъл...

Това е много достъпна страна, дружелюбна към имигрантите, невероятно безопасна в сравнение със САЩ и като цяло - без социалните конфликти, които стресират богатите общества от ЕС. В името на обективността, човекът признава, че страната е толкова икономически непривлекателна, че дори бежанците от Сирия не искат да останат в нея - заплатите са ужасни, безработицата е висока и трябва да имаш някакъв външен източник на доходи за да оцелееш. За да процъфтяваш трябва да имаш дяволски дух на предприемач, но ... може да се живее и с малко пари. Както се казва - почти като картини от една изложба...

Всичко това - през очите на един човек, живял, по собствените му думи, достатъчно дълго в България.

Спирам до тук с писането - време е пък и за малко размисъл. За Тръмп и за "плашилото", за емиграцията и за ... за какво още?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото на Цветан Василев продължава на 6 април
Делото на Цветан Василев продължава на 6 април
Задържаха крадците на картините от музея във Верона
Задържаха крадците на картините от музея във Верона