НОВИНИ

Тръмп: Европа да приеме обратно и да съди заловените от "Ислямска държава"

Американският президент Доналд Тръмп призова европейските съюзници да приемат обратно и изправят на съд над 800 бойци на "Ислямска държава", пленени при последните сражения срещу групировката. В противен случай САЩ ще трябва да ги освободят, гласи послание в Туитър. Междувременно подкрепяните от Вашингтон кюрдски сили продължават щурма срещу последния анклав на "Ислямска държава" в Сирия.

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 17.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Съединените щати не желаят да гледат как бойците на "Ислямска държава" проникват в Европа, където се очаква да отидат, отбелязва американският президент.

Кюрдстките формирования прогнозират до няколко дни окончателна развръзка при Ел Багуз - последната крепост на "Ислямска държава" в Сирия на границата с Ирак. Там още има хиляди цивилни като жив щит.

Американското военно изтегляне от Сирия няма да е рязко и прибързано и ще се осъществи при консултации със съюзниците, стана ясно в края на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Джеймс Франклин Джефри, специален пратеник на САЩ за Сирия: Изтеглянето ни ще бъде организирано, стъпка по стъпка. На всяка фаза ще преследваме нашите цели и ще гарантираме, че имаме средства, способности и партньори за тяхното реализиране.

В Мюнхен проличаха различията между Вашингтон и Анкара в подхода към подкрепяните от Съединените щати кюрдски формирования в Сирия.

Хулуси Акар - министър на отбраната на Турция: Основната ни цел е сигурността, да се отървем от терористите, независимо дали са кюрдските формирования в Сирия или "Ислямска държава".

В днешна реч сирийският президент Башар Асад заяви, че групировките, които разчитат на Вашингтон, няма да получат американска защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция отбелязаха 3 месеца от протестите на жълтите жилетки
Във Франция отбелязаха 3 месеца от протестите на "жълтите жилетки"
Александър Манолев пред БНТ: България може да се възползва от Брекзит
Александър Манолев пред БНТ: България може да се възползва от Брекзит