НОВИНИ

Тръмп и Путин разговаряха в рамките на срещата на Г-20

Среща на лидерите от Г-20. Домакин на представителите на водещите икономики и финансови институции е японският град Осака. Подобряването на отношенията между САЩ и Русия е в интерес на целия свят - около тази теза се обединиха президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, след срещата си в кулоарите на форума. Американският държавен глава ще бъде официално поканен на честването на 75-ата годишнина от края на Великата Отечествена война на 9 май догодина в Москва.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:20, 28.06.2019
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Русия и САЩ ще продължат "дискусиите по модела за контрол над въоръженията през XXI век, който, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включва Китай, се казва в съобщение на Белия дом след срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Освен двустранните отношения, президентите са коментирали и редица международни теми, сред които Иран, Сирия, Венецуела, Украйна. Това беше първата среща между Путин и Тръмп след излизането на доклада на спецпрокурор Робърт Мълър за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ. Докладът доказа, че Москва правила опити да влияе, но нямаше безспорни доказателства, че Тръмп или екипът му са работили заедно с руснаците. След репортерски въпрос, Тръмп се обърна към руския си колега и му каза шеговито да не се меси в американските избори, а Путин отвърна с усмивка.

Владимир Путин се срещна и с британския премиер в оставка Тереза Мей. Това е първият им личен контакт след случая "Солсбъри" - отравянето на семейство Скрипал през март 2018 г. Британската страна е настояла за предаване на двамата заподозрени по случая. Мей е подчертала, че би искала "различни отношения" с Русия, но ако тя прекрати "безотговорните и дестабилизиращите си действия". Лондон и Москва трябва да подобрят взаимоотношенията си в името на бизнеса, се казва в изявление на Кремъл след срещата. По-рано, в интервю за "Financial times" Владимир Путин определи случая "Скрипал" като "шумотевица за шпиони" и нарече либерализма "остарял".

Владимир Путин, президент на Русия: И знаете ли, т.нар. либерална идея - тя, според мен, вече се е изчерпала окончателно. Някои от елементите ѝ, западните ни партньори признаха, че са нереални.

Путин говори още с лидерите на Индия, Китай, Бразилия, Франция. А Тръмп има заложени срещи с 8 световни лидери, освен с Путин, той вече се видя с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Бразилия. А утре се очаква срещата му с държавния глава на Китай - Си Дзинпин. Икономика, климатични промени и сигурност са темите, които доминират разговорите на лидерите. Днес те се разбраха до 2020 г. да изработят споразумение за цифрова икономика, което да помогне за глобалния растеж.

Натоварена беше програмата и на съпругите на лидерите от Г-20. Те посетиха съседния на Осака град - Киото, разхождаха се с рикши и храниха цветни шарани - един от символите на Япония.

Финал на деня сложи официален прием, на който наблюдатели отбелязаха, че американският президент е заложил на червено вино, а руският му колега си носи собствена чаша с чай. Преди това световните лидери се насладиха на концерт с традиционни японски изпълнения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германка се опълчи на италианските власти заради политиката към мигрантите
Германка се опълчи на италианските власти заради политиката към мигрантите
България получи признание от всички държавни институции в Черна гора
България получи признание от всички държавни институции в Черна гора