НОВИНИ

Тръмп и Си Дзинпин - различен стил в управлението

Посещението на американския президент в Китай изправи един до друг лидерите на двете водещи световни икономики и извади на показ различния им стил като държавници. Какво показва сравнението между двамата - разказва Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:55, 09.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Двамата мъже с най-много власт в света едва ли могат да бъдат по-различни един от друг. Единият управлява най-голямата световна икономика, другият - най-многолюдната. Просперитетът на едната е невъзможен без другата и обратното, но застанали един до друг, Тръмп и Си изглеждат като пълни противоположности - в политиката, управлението, стила, думите, жестовете.

Тръмп влезе в Белия дом като милиардер и виртуоз в бизнеса с имоти, но новак в политиката и до днес е като чужд сред свои сред републиканците дори в Конгреса, а в първата година от управлението си разби всички представи за президентско поведение.

Китайският президент оглавява партия с желязна дисциплина и 90 милиона членове, които безрезервно го подкрепят. За да стигне до върха, е тръгнал от най-ниското стъпало в партийната йерархия, а на конгреса в края на октомври беше преизбран за втори петгодишен мандат начело на Китайската комунистическа партия и получи статут, близък до този на Мао Дзедун.

Импулсивността на американеца е равна на сдържаността на китаеца. Вторият никога не започва изречение с аз, първият рядко пропуска да го направи. Близки до Белия дом разкриват, че Си е лидерът, на когото Тръмп се възхищава най-много. Си никога не е отправял публично комплименти към госта си. Тръмп е известен с бестселъра си "Изкуството на сделката", за Си се твърди, че предпочита древното четиво "Изкуството на войната".

Тръмп управлява държава с 300 милиона души, Си - с един милиард повече и според някои наблюдатели, е много по-загрижен за тях, отколкото за това да се бори за водеща роля в световната политика.

Тръмп и Си все пак имат нещо общо - амбицията страните им да са велики. Цел, към постигането на която обаче имат различен подход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичният общински съвет разреши поставянето на Бронзовата къща в София
Столичният общински съвет разреши поставянето на "Бронзовата къща" в София
Студенти изографисват 170-годишна църква по инициатива на БНТ 2
Студенти изографисват 170-годишна църква по инициатива на БНТ 2